Vähähiilinen elintarviketeollisuus 2035: Sähköistäminen auttaa irtautumaan fossiilisista polttoaineista
Julkaistu:
Julkaistu:
Ruokien ja juomien valmistusprosessien sähköistyminen mahdollistaa fossiilisten polttoaineiden korvaamisen uusiutuvalla energialla ja sitä kautta ilmastopäästöjen vähentämisen. Elintarvikealan yritykset kehittävät uusia ratkaisuja vauhdilla ja näkevät tuotannon sähköistämisessä huomattavasti potentiaalia, joka vie alaa kohti vähähiilisyyttä.
Vuosien 2020–2023 aikana elintarvikealan yritykset ovat toteuttaneet laajasti erilaisia toimenpiteitä päästöjensä vähentämiseksi.
Elintarviketeollisuusliiton jäsenkyselyn* mukaan yritykset ovat vähentäneet päästöjä erityisesti energiatehokkuutta parantavilla toimilla (86 prosenttia vastaajista), siirtymällä omassa tuotannossa kokonaan (33 prosenttia) tai osittain (26 prosenttia) uusiutuvan energian käyttöön sekä sähköistämällä tuotantoa (26 prosenttia).
Sähköistämällä tuotantolinjoja tai ajoneuvoja voidaan fossiilisia polttoaineita korvata uusiutuvalla energialla.
Vaikka kustannukset ja teknologiset ratkaisut eivät tällä hetkellä vielä täysin tue sähköistämistä kaikissa elintarviketeollisuuden prosesseissa, uusia ratkaisuja kehitetään vauhdilla ja ne kiinnostavat alan yrityksiä selvästi enemmän kuin vielä muutama vuosi sitten. Alan yrityksistä jopa 41 prosenttia piti tuotannon sähköistämistä yhtenä keskeisenä keinona edistää vähähiilisyyttä lähivuosina.
Tuotantolinjojen sähköistämisratkaisuja toteutetaan muun muassa hankkeiden avulla. Niissä syntyvät uusi tieto ja opit hyödynnetään koko toimialalla.
Sähköistämisessä nähdään potentiaalia esimerkiksi maakaasun korvaamiseen. Maakaasu on ollut tyypillinen lämmönlähde leipomoissa uunien lämmittämiseen. Venäjän hyökkäyssodan myötä monissa elintarvikealan yrityksissä tehtiin energiamuutoksia maakaasun heikon toimitusvarmuuden ja kustannusten nousun vuoksi. Yleisimmät elintarviketeollisuudessa vuoden 2022 jälkeen maakaasua korvanneet polttoaineet ovat olleet kevyt- ja raskas polttoöljy sekä nestekaasu (LPG).
Linkosuon tavoitteena on leipomotuotannon sähköistämisen avulla luopua maakaasun ja öljyn käytöstä kokonaan vuoteen 2030 mennessä. Muutos vähentää riippuvuutta fossiilisista polttoaineista ja tukee yrityksen tavoitetta hiilineutraalisuudesta oman toiminnan osalta vuoteen 2035 mennessä. Muutokset tuotantoprosesseihin tehdään osana Suomen ympäristökeskuksen koordinoimaa EU-hanketta (ACE LIFE). Pilottihankkeen opit tulevat koko elintarvikealan käyttöön.
Energiamurros uusine energialähteineen avaa ruoka-alalle myös aivan uusia mahdollisuuksia.
Sinebrychoff saavutti oman toimintansa osalta hiilineutraalisuuden jo vuonna 2021 – yhdeksän vuotta ennen tavoitettaan. Keskeisessä roolissa tavoitteen saavuttamisessa oli uusiutuvan energian käytön lisääminen.
Uusiutuvien energianmuotojen kuten tuuli- ja aurinkosähkön lisääntyessä, sähkön kulutusjouston tarve on kasvanut. Varastoimalla sähköä akkuihin voidaan tasapainottaa sähkön tuotantoa ja kulutusta.
Sinebrychoff oli mukana Siemens Osakeyhtiön koordinoimassa hankkeessa, jossa Sinebrychoffin Keravan-tehtaan alueelle rakennettiin vuonna 2021 Pohjois-Euroopan suurin älykäs sähkövarasto, joka mahdollistaa sähkön kulutusjoustot tuotannossa.
Kuvateksti: Vuonna 2021 rakennettu älykäs sähkövarasto on Pohjois-Euroopan suurin.
*Kysely toteutettiin maaliskuussa 2024. Kyselyyn vastasi 27 elintarvikealan yritystä, mikä vastaa noin 10 prosenttia Elintarviketeollisuusliiton jäsenistöstä. Vastaajat edustavat kuitenkin kattavasti eri kokoisia yrityksiä ja elintarviketeollisuuden eri sektoreita.
Lue lisää suomalaisen elintarviketeollisuuden ilmastotoimenpiteistä Vähähiilinen elintarviketeollisuus 2035 -selvityksestä.
Lisätietoa jutun esimerkkihankkeista:
Linkosuon EU-hankkeesta (Vastuullisuusraportti 2022, s. 21)
Sinebrychoffin ilmastotyöstä
Kuvat: Sinerbrychoff
Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset