Blogi

Uuden jätelain tehokkuudesta hyötyvät kaikki

Julkaistu:

Hallitus julkaisi esityksensä jätelaiksi kesäkuun alussa. Esityksessä on paljon hyvää. Kotimainen kierrätysmarkkina kasvaa ja se luo uusia mahdollisuuksia kierrätyksen piirissä toimiville yrityksille. Soraääniä on kuitenkin kuulunut yllättävältä taholta. Muovipakkausjätettä kierrätykseen jalostavan Fortumin johtaja Kalle Saarimaa on nostanut blogissaan esille, että muovipakkausten kierrätys Suomessa vaarantuu ja raaka-ainetta joudutaan kuljettamaan ulkomaille, jos pakkausten tuottajayhteisörakennetta tehostetaan jätelakiehdotuksen mukaisesti ja tuottajayhteisön on jatkossa edustettava kaikkia kierrätettäviä pakkausmateriaaleja: muovia, metallia, kuitua, lasia ja puuta.

Väite on täysin absurdi. Muovia on jo nyt jouduttu viemään ulkomaille kierrätykseen väliaikaisesti riippumatta jätelain muutoksesta.

Jätelain muutos, kuten muutokset aina, vaikuttaa jätehuollon ja myös muovin sekä muiden pakkausjakeiden kierrätyksen investointeihin. Tämä on kuitenkin normaalia, varsin lyhytaikaista ja väistämätöntä, kun tavoitteena on järjestelmän parantaminen.

Kotimaiset kierrätysinvestoinnit ovat kaikkien etu

Pakkausten tuottajavastuun maksavat tuotteita markkinoille pakkaavat ja maahantuovat yritykset, joiden liikevaihto on yli 1 miljoonaa euroa. Erityisesti elintarviketeollisuuden yritysten maksuosuus pakkausten tuottajavastuusta on merkittävä, lähes 40 prosenttia. Pakkausjätteen keräyksen ja kierrätyksen maksavilla yrityksillä tulee olla valta ja vastuu hoitaa kierrätyksen koko ketju, kuten nyt ympäristöministeriön lakimuutos ansiokkaasti ehdottaa.

Pakkausten tuottajavastuullisten yritysten tavoitteena on tarjota hyvät lajittelupalvelut kuluttajille ja kierrättää pakkaukset tehokkaasti. Kotimaiset kierrätysinvestoinnit ovat kaikkien etu, eikä kierrätysyritystemme pärjäämistä kilpailussa ole mitään syytä epäillä. Tehokkuudesta hyötyvät suoraan kaikki suomalaiset, sillä se näkyy alempina tuotteiden hintoina.

Muoviraaka-ainevirtoja ei kukaan voi taata

Jätelaissa ehdotetaan pykälässä 62, että jatkossa viiden materiaalikohtaisen pakkausten tuottajayhteisön sijaan olisi kaikkien materiaalien palvelut tarjottava yhden tuottajayhteisön kautta. Hallituksen esitys on oiva: se yksinkertaistaa ja tehostaa tuottajavastuun päätöksentekoa ja järjestämistä. Tuottajavastuulliset yritykset ja kuluttajat tarvitsevat kaikkia pakkausmateriaaleja koskevia palveluita, eikä jaottelu moniin tuottajayhteisöihin ole nykypäivää.

Mikään tuottajayhteisö ei myöskään voi taata kaikkia muovivirtoja yksittäiselle yritykselle, koska kilpailevien tuottajayhteisöjen perustaminen markkinoille on mahdollista esitetystä lakimuutoksesta riippumatta. Muutosesitykset sisältävät aina myös uusia mahdollisuuksia. Tarvitaan vain tahtoa nähdä ja hyödyntää ne.

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset