Tiedote

Talouskatsaus: Ruokaketjun kustannuspaine kerääntyy elintarviketeollisuuden harteille

Julkaistu:

Elintarviketeollisuus luovii uudessa tilanteessa, jossa pitää toimia nopeasti ja päättäväisesti paremman tulevaisuuden puolesta. Ruokaketjun sopimuksiin tarvitaan nykyistä enemmän joustoa, jotta kustannusten muutokset välittyisivät ketjussa tehokkaammin eri toimijoille.

Elintarviketeollisuuden tuoreen talouskatsauksen mukaan ruokia ja juomia valmistavat yritykset ovat selkeästi etulinjassa ottamassa vastaan kustannuspainetta, joka syntyy etenkin alkutuotannosta ja energian hintojen noususta. Valitettavasti kustannuskriisi ei osoita laantumisen merkkejä.

Jo viime vuonna käynnistynyt elintarviketeollisuuden tuotantopanosten hintojen nousu on ollut poikkeuksellisen rajua. Tämän vuoden maaliskuussa panoshinnat olivat nousseet peräti 16 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Tilannetta pahentavat nyt Ukrainan sodan aiheuttamat kerrannaisvaikutukset Suomen talouteen ja elintarvikealaan muun muassa siksi, että raaka-aineiden ja muiden tuotantopanosten saatavuus on heikentynyt ja hinnat ovat nousseet merkittävästi.

– Kauttaaltaan tapahtunut kustannusten nousu kertoo kerrannaisvaikutuksista, jotka ovat päätyneet kokonaan elintarviketeollisuuden harteille, Elintarviketeollisuusliiton ekonomisti Bate Ismail sanoo.

Elintarviketeollisuus otti jo viime syksynä vastaan maatalouden kustannusten nousun ja alkoi maksaa alkutuotannolta ostamistaan tuotantopanoksista aiempaa korkeampia hintoja. Sen ansiosta maatalouden tuottajahinnat ovat nousseet 21 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

– Tänä vuonna vastuunkanto on edelleen jatkunut, Bate Ismail korostaa.

Sen sijaan elintarviketeollisuuden tuottajahinnat eivät ole pysyneet kustannusinflaation perässä. Elintarvikkeiden tuottajahinnat ovat nousseet 11 prosenttia ja juomien tuottajahinnat 6 prosenttia edellisvuodesta.

Tänä keväänä päivittäistavarakauppa ja foodservice-tukkukauppa avasivat sopimusneuvottelunsa elintarvikeyritysten kanssa poikkeuksellisesti kesken sopimuskauden. Pitkien hinnoittelujaksojen vuoksi kustannusten nousu näkyy kuluttajahinnoissa kuitenkin vasta kesällä tai ensi syksynä.

– Sopimusten ja toimintatapojen pitäisi joustaa ruokaketjussa selvästi nykyistä enemmän, jotta kustannusmuutokset välittyisivät kuluttajahintoihin tehokkaammin. Se takaisi ruokaketjun elinvoimaisuuden myös poikkeuksellisina aikoina, Bate Ismail perustelee.

Epävarmuus raaka-aineiden ja muiden tuotantopanosten saatavuudesta ja hintatasosta tummentaa elintarviketeollisuuden näkymiä. Vaikutusta on myös Ukrainan sodan pitkittymisellä ja pakotteiden kiristymisellä.

– Epävarmuudesta huolimatta elintarviketeollisuus uskoo kasvuun ja panostaa tulevaisuuteen ennakkoluulottomasti. Vuonna 2021 ala investoi 37 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020 ja tänä vuonna elintarviketeollisuus investoi 50 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Investoinnit luovat kasvua ja pitävät pyörät pyörimässä.

Lue lisää:

Lisätietoa

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset