Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL, Ammattiliitto PRO ja Sähköalan Ammattiliitto ovat aloittaneet tänään poliittiset lakot elintarviketeollisuudessa. Niillä vastustetaan maan hallituksen aikomaa lakiuudistusta irtisanomisen helpottamiseksi pienissä yrityksissä. Painostustoimet kohdistuvat täysin ulkopuoliseen tahoon, suuriin elintarvikeyrityksiin, joilla ei ole ammattiyhdistysliikkeen ja hallituksen kiistassa mitään muuta roolia kuin maksaa riidasta aiheutuvat kustannukset.
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) paheksuu poliittista lakkoilua, joka aiheuttaa yrityksille merkittäviä tappioita. Yhden lakkopäivän hinta vaihtelee yrityksen mukaan 200 000 eurosta 1,3 miljoonaan euroon. Lisäksi lakosta palautuminen tavanomaiseen tuotantorytmiin kestää yhdestä viikosta jopa kuuteen viikkoon.
Oikeutta poliittisiin työtaisteluihin tarkasteltava kriittisesti
Poliittiset työtaistelut ovat suomalainen erikoisuus. Keskeisissä kilpailijamaissamme, kuten Saksassa, ne on kielletty tai niiden käyttöä on rajoitettu tuntuvasti, kuten Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Suomalainen sallivuus poliittisia lakkoja kohtaan heikentää yritysten kykyä pärjätä kansainvälisessä kilpailussa.
– Poliittiset työtaistelut ovat kohtuuttomia, koska niiden syytä, laajuutta tai kestoa ei ole rajoitettu millään tavalla. Ääritilanteissa työntekijöiden protestointi voi vaarantaa liiketoiminnan ja työpaikat, ETL:n työmarkkinajohtaja Mika Lallo huomauttaa.
Poliittiset työtaistelut aiheuttavat suurten suorien taloudellisten vahinkojen lisäksi mainehaittaa suomalaisille yrityksille sekä Suomen luotettavuudelle vientimaana ja yritysten sijaintipaikkana.
– Teolliset investoinnit edellyttävät ennustettavaa toimintaympäristöä, jotta toimitusvarmuus pysyy asiakkaiden vaatimalla tasolla. Poliittiset lakot lisäävät epävarmuutta, mikä heikentää halukkuutta investoida Suomeen. Asiakkaat saattavat siirtyä tilaamaan tuotteet sellaiselta tavarantoimittajalta, joka pystyy toimittamaan tuotteensa sovitusti.
Mika Lallon mukaan on käsittämätöntä, että vaaleilla valittu eduskunta ja parlamentaarisella enemmistöllä toimiva hallitus eivät pysty toteuttamaan riippumattomasti politiikkaa, jolle on äänestäjien valtuutus. Hinnan poliittisesta painostuksesta maksavat kiistaan täysin ulkopuoliset yritykset.
– Poliittisten päättäjien on nyt aika harkita, pitäisikö poliittista lakko-oikeutta muokata Suomessa keskeisten kilpailijamaittemme mukaiseksi.
Ajankohtaiset aiheet tarjottimella
Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset