Uutinen

Suomalaiselle ruualle avataan ovia Natoon

Photo: NATO

Julkaistu:

Photo: NATO

Elintarvikealan yrityksille avautuu uusia mahdollisuuksia kasvuun ja kansainvälistymiseen, kun suomalaisille tuotteille ryhdytään avaamaan ovia Naton hankintoihin. Tavoitteena on rakentaa sujuva polku, joka vie elintarvikkeemme osaksi puolustusliiton globaalia verkostoa.

Apuna ovien avaamisessa toimii Suomen elintarvikevientiyhdistys SUVI ry yhteistyössä Elintarviketeollisuusliiton ja Finnish Operations Center Oy:n (FOC) kanssa.

Suomalainen elintarviketuotanto tunnetaan korkeasta laadusta ja ympäristöystävällisistä tuotantomenetelmistä, mikä tekee tuotteistamme arvostettuja maailmanlaajuisesti.

– Ruokia ja juomia valmistavat yrityksemme pystyvät tarjoamaan erinomaisen laatustandardin ja jäljitettävyyden, jotka ovat keskeisiä tekijöitä kansainvälisillä markkinoilla. Tämän yhdistelmän ansiosta suomalaisilla elintarvikealan yrityksillä on kaikki edellytykset nousta merkittäviksi toimijoiksi globaaleilla markkinoilla, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Mikko Käkelä painottaa.

Kasvupotentiaali kiinnostaa

Suomalaisen elintarvikeviennin arvo on noin 2,3 miljardia euroa vuodessa. Nato tarjoaa merkittävän kasvupotentiaalin, joka kiinnostaa suomalaisia yrityksiä.

– Hienoa, että suomalaiselle elintarviketeollisuudelle avautuu uusia ovia Naton suuntaan. Olemme pitkään valmistaneet tuotteita, jotka sopivat hyvin puolustusliiton käyttötarkoitukseen. Nato tarjoaa kiinnostavan mahdollisuuden viedä osaamista kansainväliselle kentälle, Oy Lunden Ab:n kaupallinen johtaja Jari-Pekka Rautamaa kommentoi.

Maailmalla on kysyntää puhtaalle, kestävästi tuotetulle suomalaiselle ruoalle. Se näkyy esimerkiksi elintarvikeviennin tasaisena kasvuna.

– Kiinnostus vastuullisesti tuotettuun ruokaan on vahvassa kasvussa etenkin Euroopassa ja Aasiassa. Suomessa on poikkeuksellisen puhdas ympäristö, läpinäkyvä ruokaketju ja korkeat tuotantostandardit. Ruoan viennin kasvu on koko suomalaisen ruokaketjun etu ja näemme Naton hankintajärjestelmän erinomaisena mahdollisuutena koko elintarvikesektorille, Valion ydinliiketoimintojen johtaja Elli Siltala arvioi.

Tervetuloa infotilaisuuteen Tampereelle!

Elintarvikealan yrityksiä kutsutaan 2. syyskuuta Tampereella järjestettävään tilaisuuteen, jossa kerrotaan Naton hankintaketjuun pääsemisen edellytyksistä ja toimintatavoista.

–  Syyskuun tilaisuus on avoin kaikille suomalaisille elintarvikeyrityksille, jotka haluavat laajentaa toimintaansa ja päästä osaksi Naton globaalia verkostoa. Tapaaminen on erinomainen mahdollisuus tutustua Naton vaatimuksiin ja prosesseihin, SUVI ry:n toiminnanjohtaja Jarmo Talasrinne lupaa.

Hän muistuttaa, että suomalaisen elintarviketuotannon menestyminen takaa myös omaa huoltovarmuuttamme.

Finnish Operations Center toimii siltana suomalaisyritysten ja Naton välillä. FOC:n asiantuntemus auttaa yrityksiä navigoimaan tiukoissa pääsykriteereissä ja vastaamaan Naton odotuksiin.

– Naton hankinnoissa keskeisiä vaatimuksia ovat muun muassa laatu ja kenttäkelpoisuus. Suomalaisilla yrityksillä on erinomaiset valmiudet vastata vaatimuksiin, FOC:n toimitusjohtaja Teemu Anttila sanoo.

Lisätietoja:

  • Toimitusjohtaja Mikko Käkelä, Elintarviketeollisuusliitto ETL, puh. 040 560 7569, mikko.kakela@etl.fi
  • Toiminnanjohtaja Jarmo Talasrinne, Suomen elintarvikevientiyhdistys SUVI ry, puh.  0500 834 277, jarmo.talasrinne@su-vi.fi
  • Toimitusjohtaja Teemu Anttila, Finnish Operations Center Oy (FOC), puh. 044 458 0418, teemu.anttila@finnishoperations.fi

SUVI ry:n tiedote (23.7.2025)

Tapahtumatiedot

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset