Yritysesimerkki

Snellmanin Kokkikartano Oy: Kannattavia investointeja ruokatehtaan energiatehokkuuteen  

Kuva: Kokkikartano

Julkaistu:

Kuva: Kokkikartano

Energiatehokkuuden edistäminen on osoittautunut Snellmanin Kokkikartanolle kannattavaksi reseptiksi. Keravan tehtaalla lähes kahden vuosikymmenen aikana tehdyt toimet energiankäytön tehostamiseksi näkyvät niin viivan alla kuin ruokatehtaan arjessakin. Suunnitelmia riittää silti tulevillekin vuosille. 

Kokkikartanon tehtaalla Keravalla on tehty määrätietoisesti työtä energian käytön tehostamiseksi jo vuodesta 2008. Menestyksekäs työ energiatehokkuussopimuksen puitteissa saa jatkoa myös sopimuksen uudella kaudella vuosina 2026–2035.

–  Olimme mukana jo edellisillä sopimuskausilla, joten meistä tuntui luontevalta jatkaa. Haluamme jatkuvasti kehittää toimintaamme energiatehokkaammaksi, ja sopimus antaa meille konkreettisen tavoitteen ja tukea energiatehokkuustyöhön, Snellmanin Kokkikartanon kiinteistöpäällikkö Klaus Holma kertoo.

Energiatehokkuustyö näkyy viivan alla 

Keravan-tehtaalla energian käyttöä on tehostettu määrätietoisesti. Yrityksen valmisruokaliiketoiminnan kasvaessa energiatehokkuuden merkitys on korostunut entisestään. Tehdyt investoinnit energiatehokkuuteen ovat olleet kannattavia ja energiaa on säästynyt merkittävästi.

Keskeisiä toimenpiteitä ovat olleet muun muassa jäähdytysyksiköiden automaatiomuutokset, ilmanvaihtoon liittyvät ratkaisut sekä lämpimän käyttöveden esilämmitys tuotannon hukkalämmöllä. Lisäksi kiinteistön energiankäyttöä ohjataan monipuolisilla mittaus- ja säätöratkaisuilla.

– Kiinteistön lämmitykseen ja viilennykseen käytettävä energia vaihtelee ulkolämpötilan mukaan, ja toimivalla, monipuolisella rakennusautomaatiojärjestelmällä saamme säädettyä tekniikan toimintaa tehokkaasti, Holma havainnollistaa.

Monipuoliset ratkaisut energiansäästön taustalla 

Energiatehokkuustyö rakentuu useista toimenpiteistä. Keravan-tehtaalla ilmanvaihdon puhallinmoottorit on vaihdettu energiatehokkaisiin EC-moottoreihin, poistoilman lämmöntalteenottoa on lisätty ja valaistusta sekä sen ohjausjärjestelmiä on uudistettu. Myös vedenkulutusta seurataan järjestelmällisesti, jotta poikkeamat havaitaan ajoissa.

Uusissa rakennusinvestoinneissa energiatehokkuus otetaan huomioon jo suunnitteluvaiheessa, jotta laitteistot toimivat optimaalisesti Suomen vaihtelevissa sääolosuhteissa. Samalla myös tuotantoprosesseja on kehitetty entistä energiatehokkaammiksi.

–  Tavoitteena on käyttää vain tarvittava määrä energiaa ja minimoida hukka. Tuotannossa on monia eri vaiheita ja energiankulutus vaihtelee tuotantomäärien mukaan. On siis olennaista, että pystymme käyttämään energiaa mahdollisimman tehokkaasti myös tuotteiden valmistuksessa, Holma kertoo.

Keravan-tehtaan toimet ovat osa Snellman-konsernin pitkäjänteistä energiatehokkuustyötä. Konsernin Kuusisaaren-tehtaalla Pietarsaaressa otettiin käyttöön ensimmäinen lämpöpumppu jo 20 vuotta sitten, ja nykyisin niitä on käytössä neljä. Hukkalämmön hyödyntäminen lämmityksessä on vakiintunut käytäntö.

Lisäksi Kuusisaaren-tehtaalla on biokaasun tankkausasemia. Niiden biopolttoaine syntyy osin oman tuotannon sivuvirroista – tukien samalla kiertotalouden periaatteita.

Entistä tarkempaa dataa uusien toimien suunnitteluun 

Kokkikartanolla tavoitteellinen työ energiatehokkuuden parantamiseksi jatkuu. Uudella sopimuskaudella suunnitelmissa on esimerkiksi kehittää kiinteistötekniikan automaatiota ja hyödyntää entistä tehokkaammin kylmäkoneikoista saatavaa lämpöenergiaa lämmöntalteenottojärjestelmien avulla.

Energiankäytöstä kerätään nyt entistä tarkempaa dataa, jota hyödynnetään uusien toimenpiteiden suunnittelussa.

–  Faktojen päälle on hyvä rakentaa, Snellman-konsernin viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Vilma Wiitakorpi-Björkman tiivistää.

Lisäksi yritys aikoo korostaa energiatehokkuutta kaikissa tulevissa hankinnoissaan ja tarkastella korvausinvestoinneissaan entistä laajempia kokonaisuuksia. Myös sisäistä viestintää aiotaan lisätä, jotta energiatehokkuustyön hyödyt saadaan näkyviksi.

– Haluamme kannustaa ihmisiä ajattelemaan energiatehokkuutta omissa rooleissaan, koska pienillä teoilla saattaa olla suuri vaikutus. Monet toimet energiatehokkuuden eteen ovat useille työntekijöillemme suhteellisen näkymättömiä, vaikka niistä on syytä olla ylpeä, Wiitakorpi-Björkman painottaa.

Lisätietoja

Laura Aalto

Vastuullisuuden ja kestävän kehityksen asiantuntija

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset