Blogi

Siksi voit luottaa ruokaan – tiede on töissä joka puraisussa

Kirjoittanut: Riitta Rahkila

Julkaistu:

Me kaikki tarvitsemme turvallista ja maistuvaa ruokaa joka päivä. Suomalaisina kuluttajina olemme erinomaisessa asemassa siinä, että voimme luottaa kotimaassa valmistettujen elintarvikkeiden turvallisuuteen.

Elintarviketurvallisuus on suomalaisille niin perusolettamus, että useinkaan ei tule ajateltua, minkälaista työtä ja perusteita sen taustalta löytyy.

Maailman elintarviketurvallisuuspäivää vietetään vuosittain 7. kesäkuuta. Tämän vuoden teema ”Science in action” muistuttaa tieteen ja tutkimuksen roolista elintarviketurvallisuuden varmistamisessa ja kehittämisessä.

Tiede on elintarviketurvallisuuden ytimessä. Se auttaa meitä tunnistamaan mahdolliset vaaratekijät, ennaltaehkäisemään riskejä ja varmistamaan, että meille tuotettu ruoka on laadukasta ja turvallista syödä.

Suomessa on korkeatasoista tieteellistä osaamista elintarviketurvallisuusasioissa sekä tutkimuslaitoksissa että elintarvikealan yrityksissä.

Yrityksissä tehdään monialaista tutkimus- ja kehitystyötä. Tutkimuslaitokset ja yliopistot tekevät tiivistä yhteistyötä elintarvikealan yritysten kanssa kehittääkseen uusia ratkaisuja ja parantaakseen olemassa olevia käytäntöjä. Yhteistyöllä varmistetaan, että elintarviketurvallisuus pysyy korkealla tasolla ja vastaa tulevaisuuden haasteisiin.

Ruokia ja juomia valmistavat yritykset soveltavat tieteellistä tietoa jokapäiväisessä työssään. Toteuttamalla näyttöön perustuvia ohjelmia tunnistetaan mahdolliset saastumisriskit ja varmistetaan elintarvikkeiden turvallinen käsittely, jalostus, jakelu ja varastointi.

Osaamista vahvistetaan kouluttamalla työntekijöitä jatkuvasti uusimmista elintarviketurvallisuuskäytännöistä ja uusista riskeistä. Monissa yrityksissä on omavalvonnan lisäksi käytössä vapaaehtoinen elintarviketurvallisuusjärjestelmä, jonka myötä ulkopuolinen taho arvioi käytänteitä säännöllisesti.

Määrätietoisen, tieteeseen perustuvan työn ansiosta voimme vastaisuudessakin nauttia huoletta hyvästä kotimaisesta ruoasta. Hyvää kansainvälistä elintarviketurvallisuuspäivää!

Lue lisää: World food safety day 2025

Jaa artikkeli

Kirjoittaja

Riitta Rahkila

Erityisasiantuntija

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset