Tiedote

Selvitystyö ruokaketjun sopimussuhteista tervetullut – joustavuus tarkasteluun

Red pins and thread network on a pinboard

Julkaistu:

Red pins and thread network on a pinboard

Ratkaisun avaimia kannattavuuskriisin helpottamiseksi on etsittävä markkinalähtöisesti ja sopimusvapautta kunnioittaen.

Ruokaketjun edustajat alkutuotannosta, elintarviketeollisuudesta ja päivittäistavarakaupasta ovat päättäneet yhdessä elintarvikemarkkinavaltuutetun kanssa teettää selvityksen, jolla haetaan ratkaisun avaimia alkutuotannon kannattavuuskriisin helpottamiseen. Tarkastelun kohteena ovat koko ruokaketjun sopimussuhteet, kustannukset, hinnat ja tuotanto sekä ketjun kyky reagoida lyhyen aikavälin markkinamuutoksiin.

Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Mikko Käkelä on tyytyväinen, että selvitys lähtee käyntiin heti ja valmistuu jo tammikuun lopussa.

– Kotimaisen ruoka-alan elinkyvyn varmistaminen on ensiarvoista. Tuemme selvitystyötä ja odotamme, että se antaa työkaluja konkreettisten ratkaisujen löytämiseksi joustavuuden lisäämiseksi, Käkelä sanoo.

Elintarviketeollisuudelle on tärkeää, että aiemmin sovitun mukaisesti tarkastellaan koko ruokaketjun sopimussuhteita ja kumppanuuksia.

– Kyse on isosta ja laajasta kokonaisuudesta, sillä ruoka ei ole yksinomaan alkutuotannon asia, eikä matala kannattavuus kosketa vain alkutuotantoa, Käkelä painottaa.

Elintarviketeollisuus toimii tärkeässä roolissa keskellä ruokaketjua jalostaen tuotteet kuluttajille ja b-2-b-asiakkaille helposti hyödynnettävään muotoon. Kustannusten rakenne ja käytettävät tuotantopanokset ovat teollisuudessa erilaisia kuin alkutuotannossa tai eri jakelukanavissa.

– Elintarvikeyrityksillä on valtava määrä sopimuskumppaneita jo pelkästään eri raaka-aineiden ympärillä. Elintarviketeollisuuden sektorit taas eroavat toisistaan hyvinkin paljon ja niiden kyvyssä reagoida lyhyen aikavälin markkinamuutoksiin on eroja, Käkelä kuvaa.

Sopimusten moninaisuuden vuoksi yhtä ihanteellista sopimisen mallia lienee mahdotonta löytää.

– Elämme avointen markkinoiden maailmassa. On katsottava eteenpäin ja etsittävä keinoja markkinalähtöisesti ja sopimusvapautta kunnioittaen, Käkelä toteaa.

Lue myös:


Kuva: 123rf

Lisätietoa

Mikko Käkelä

Toimitusjohtaja

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset