Blogi

Ruokaturva EU-tavoitteiden keskiöön

Kirjoittanut: Ma­ri­ka Säy­ne­vir­ta

Julkaistu:

Valtion päämiesten juhannuksen jälkeen sopimat EU:n poliittiset prioriteetit tuleville vuosille herättävät positiivisia odotuksia yritysten esittämien vaateiden huomioimisesta politiikassa ja sääntelyssä. EU-johtajat ryhmittelivät politiikan painopisteet kolmeen pilariin: vapaa ja demokraattinen Eurooppa, vahva ja turvallinen Eurooppa sekä vauras ja kilpailukykyinen Eurooppa.

Vahva sitoutuminen vapauden, demokratian ja sääntöperusteisuuden periaatteisiin vahvistaa myös yritysten toimintaympäristön ennakoitavuutta.

Ruokaturva nousi odotetusti mukaan painopisteisiin turvallisuusasioiden korostuessa epävakaassa maailmassa. Ruoka on keskeinen osa kokonaisturvallisuutta varmistaen yhteiskunnan vakautta niin hyvinä kuin huonoina aikoina.

Ruokaturvaa ei ole ilman elintarvikkeita jalostavia yrityksiä, joten elintarviketeollisuuden menestymisen mahdollisuuksista ja häiriönsietokyvyn vahvistamisesta on huolehdittava siinä missä maataloustuotannonkin. Huoltovarmuustoimissa voimme toimia esimerkkinä muulle Euroopalle.

Painopiste vauraasta ja kilpailukykyisestä Euroopasta sisältää lukuisia myös suomalaisten elintarvikealan yritysten esille nostamia tavoitteita. Tutkimuksen ja innovaatioiden edistäminen sekä reiluista kilpailuympäristöstä ja kauppatavoista huolehtiminen vahvistavat yritysten kilpailukykyä ja investointihalukkuutta pitkällä aikavälillä. Biotalouden tarjoamat mahdollisuudet ovat nyt selkeästi nostettu kiertotalouden ja resurssitehokkuuden edistämisen keinoiksi EU:ssa.

Erityisesti ilahduttaa vahva sitoutuminen parempaan sääntelyyn. Hihat pitää kääriä byrokratian ja hallinnollisen taakan vähentämiseksi ja eri politiikka-alueiden yhteensovittamiseksi.

EU-agenda täsmentyy tulevan komission puheenjohtajan ja Euroopan parlamentin keskustelujen jälkeen. Yksityiskohtaisemmat strategiat, ohjelmat ja aloitteet tarkentuvat seuraavan puolen vuoden aikana.

Huolehditaan vapautta, turvaa ja kilpailukykyä vahvistavien prioriteettien viemisestä konkreettisiin toimiin!

Jaa artikkeli

Kirjoittaja

Ma­ri­ka Säy­ne­vir­ta

Johtava asiantuntija, EU-asiat

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset