Blogi

Ruoka kokoaa ihmiset yhteen

Kirjoittanut: Mikko Käkelä

Julkaistu:

Ensimmäinen puolivuotinen Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtajana on ollut täynnä toimintaa, kohtaamisia ja mielenkiintoisia keskusteluja yritysten ja sidosryhmien edustajien kanssa.

Koronapandemian aiheuttama poikkeusaika on alleviivannut suomalaisten elintarvikeyritysten ja niiden osaajien tärkeyttä. Suurista haasteista huolimatta olemme saaneet nauttia päivittäin laadukasta kotimaista ruokaa ilman häiriöitä. Siitä on syytä olla ylpeä.

Elintarviketeollisuuden toimintaympäristö mullistuu jatkuvasti. Maailma uudistuu ja meidän on uudistuttava sen mukana. Muutoksiin vastaaminen on koko toimialan kohtalonkysymys.

Kesän lopulla käynnistimme prosessin, jonka tuloksena syntyi Elintarviketeollisuusliiton uusi strategia. Aktiivisella ja vastaanottavaisella yrityskentällämme oli huomattava rooli työn käynnistämisessä. Käydyt keskustelut vahvistivat ajatusta uusien suuntaviivojen välttämättömyydestä.

Uuden rakentaminen ja vanhan muovaaminen ovat vaativa prosessi, jossa on laitettava itsensä täysillä likoon. Siirrämme toimintamme painopistettä eteenpäin, haluamme löytää uusia mahdollisuuksia hyödynnettäviksi ja haasteita ratkaistaviksi.

Elintarviketeollisuusliiton työtä määrittelevät vastaisuudessa seuraavat kolme strategista teemaa:

  • työmarkkinat ja työehtosopimukset,
  • toimiva ja ennakoitava kotimarkkina sekä
  • vastuullisuus ja kestävä kehitys.

Strategia kirkastaa edunvalvontaamme ja tuo siihen uusia ulottuvuuksia tarkastelemalla vaikuttamista kolmen eri tason kautta. Tämä lähestymistapa varmistaa, että toimimme, näymme ja kuulumme juuri oikeissa vaikuttamisen foorumeissa.

Olipa kyse ilmastonmuutosta hillitsevistä toimista, digitalisaation edistämisestä tai elintarviketeollisuuden houkuttelevuudesta työpaikkana, olemme mukana rakentamassa menestystä ja hyvinvointia muuttuvaan maailmaan.

Tehtävämme on edistää ruoka-alan vetovoimaa. Haluamme olla asiantunteva suunnannäyttäjä ja kokoava voima.

Strategiassa puhutaan elintarviketeollisuuden lisäksi laajemmin ruoka-alasta. Elintarviketeollisuus ei toimi tyhjiössä, vaan kytkeytyy osaksi isompaa kokonaisuutta. Koko ruokaketjun on voitava hyvin, jotta pystymme turvaamaan vastaisuudessakin kotimaisen ruuan aseman ja kilpailukyvyn.

Tahdomme liittona vetää puoleemme vaikuttajia ja toimijoita, joiden kanssa rakennamme yhdessä ruoka-alalle houkuttelevaa toimintaympäristöä.

Katson tulevaan luottavaisena ja innostuneena. Suurin työ strategian parissa alkaa nyt, kun strategia juurrutetaan arjen tekemiseen. Uudistunut tapamme toimia ja vaikuttaa alan kantavana äänenä tulee näkymään entistä aktiivisempana.

Ennen uuteen vuoteen virittäytymistä on aika rauhoittua joulun viettoon. Juhlapyhien kruununjalokivi on ruoka, joka kokoaa ihmiset yhteen ja tuo iloa. Ruokapöydässä riittää tilaa erilaisille mieltymyksille ja näkemyksille ilman, että ne sulkevat pois toisiaan. Ruuasta saa ja kuuluu nauttia – pidetään siitä kiinni!

Toivotan maistuvaa ja lämminhenkistä joulua sekä onnea ja menestystä uudelle vuodelle!

Jaa artikkeli

Kirjoittaja

Mikko Käkelä

Toimitusjohtaja

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset