Ilmastonmuutoksen myötä sään ääri-ilmiöt, kuten kuivuus ja tulvat, ovat yleistyneet Euroopassa. Vesivarojen hallinta on paitsi ympäristökysymys, myös keskeinen edellytys ihmisten arjen sujumiselle ja monelle elinkeinolle, myös ruokia ja juomia valmistavalle elintarviketeollisuudelle.
Panimo- ja virvoitusjuomateollisuus on riippuvainen puhtaasta vedestä – vesi on juomien pääraaka-aine ja kriittinen osa tuotantoprosessia. Vesitehokkuudessa suomalainen juomateollisuus on Euroopan huippua.
EU:n vesipolitiikka ei ole tuomassa uutta sääntelyä, mutta Euroopan komissio on kertonut aikeistaan tukea jäsenmaitaan veden tehokkaampaa käyttöä edistävissä toimissa.
Meidän on syytä olla Suomessa hereillä, jotta päätökset vahvistavat myös kotimaista ruoka- ja juomateollisuutta, joka on jo Euroopan kärkeä. Vesihuoltoverkostojen rapistuminen luo nimittäin epävarmuutta tulevaisuuden vesihuollon toimintavarmuudesta myös Suomessa.
Vesilaitosyhdistys on arvioinut, että seuraavan 20 vuoden aikana vesihuoltoverkostojen saneerausinvestointitarve on yli kymmenen miljardia euroa. Vesihuollon kehittäminen ei siten ole pelkästään talous- tai ympäristökysymys, vaan myös teollisuuden kilpailukyvyn ja huoltovarmuuden turvaamista.
Alueelliset päättäjätvoivat vaikuttaa ruokia ja juomia valmistavien yritysten menestykseen. Kuntien ja hyvinvointialueiden vastuulla ovat muun muassa vesihuolto, kaavoitus ja julkiset ruokahankinnat, jotka ovat kaikki keskeisiä tekijöitä elintarvikealan yritysten toimintaedellytysten kannalta.
Vesihuollon kehittäminen edellyttää suunnitelmallisia ja pitkäjänteisiä investointeja siten, että käyttäjiltä perittävät maksut pysyvät kohtuullisina ja ennakoitavina eikä yllättäviä maksupiikkejä tule. On tärkeää, että päätöksenteossa tunnistetaan elintarvikeyritysten tarpeet ja varmistetaan, että puhdasta vettä on saatavilla kaikissa tilanteissa.
Veden merkitys yhteiskunnalle pitää ottaa vakavasti. Myös paikallisesti on varmistettava, että vesipolitiikka tukee kestävää kasvua ja ruokaturvaa.
Kirjoitus on julkaistu mielipiteenä Etelä-Suomen Sanomissa 2.10.2026. Se allekirjoittajia ovat Oy Hartwall Ab:n toimitusjohtaja Kalle Järvinen ja Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Mikko Käkelä.
Ajankohtaiset aiheet tarjottimella
Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset