Blogi

Pitääkö olla huolissaan yhdestä marjaämpäristä?

Kirjoittanut: Terhi Virtanen

Julkaistu:

Oli kesä, oli mökki ja metsä täynnä mustikkaa. Iski paniikki, yksi mukana ollut ämpäri ei tulisi riittämään tähän satoon. Poikettiin siis isoon markettiin ämpärikaupoille., Vaan eipä tullut kauppoja, tuli harmitus. Hyllystä löytyi vain kukkakuvioista kiinalaista ämpäriä, josta ei löytynyt elintarvikekelpoisuudesta kertovaa ”malja-haarukka”-tunnusta.

Elintarvikekontaktimateriaalit, (kuten marjaämpärit,) ovat osa päivittäistä elämäämme. Niitä ovat esimerkiksi muovipussit ja -kalvot, paperipussit, pizzalaatikot, foliot, niin kertakäyttöiset kuin pestävät astiat ja aterimet, ruoanvalmistusvälineet ja -laitteet. Kontaktimateriaalit ovat siis materiaaleja ja tarvikkeita, jotka ovat suoraan tai välillisesti kosketuksissa elintarvikkeiden kanssa.

Kontaktimateriaaliksi ei siis kelpaa mikä tahansa, vaan niitä säädellään EU-tason lainsäädännöllä. Kontaktimateriaalien on oltava riittävän reagoimattomia, jotta niiden ainesosat eivät vaikuta haitallisesti kuluttajien terveyteen tai elintarvikkeiden laatuun. Lainsäädäntö määrää muun muassa tuotteisiin tarvittavat merkinnät kuten aiemmin mainitun ”malja-haarukka”-tunnuksen.

Pelkkä merkintöjen määrittely ei kuitenkaan riitä. Lainsäädäntö sisältää lisäksi muun muassa niin sanotut positiivilistat eli muovien sallitut raaka-aineet. Materiaalikohtaista lainsäädäntöä on yhtenäistetty EU-alueella vain muoville (mukaan lukien kierrätysmuovi), aktiivisille ja älykkäille materiaaleille ja tarvikkeille, regeneroidulle selluloosalle sekä keramiikalle.

Kontaktimateriaalien lainsäädäntöä tehdään Euroopan komissiossa neljän hengen voimin. Jäsenmaiden omat asiantuntijat osallistuvat valmistelutyöhön komission työryhmässä. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA tekee materiaalien riskinarvioinnit.

Tuore tutkimus arvioi, että kontaktimateriaalikäyttöön tulisi arvioida noin 7 000–9 000 eri aineen turvallisuus. Nykyisillä EFSAn resursseilla, seitsemällä henkilötyövuodella, tämä veisi noin 140–360 vuotta.

Kuormittuva lainsäädäntökoneisto tekee töitä, jotta kansalaisten terveys turvattaisiin. EU:n positiivilista ja harmonisoitu lainsäädäntö helpottavat sisämarkkinoiden toimintaa ja poistavat kaupan esteitä.

EFSAn yhdessä Euroopan kemikaaliviraston ECHAn kanssa suunnittelema yhteistyö aineiden arvioinnissa on hyvä alku kohti sujuvampaa lainsäädäntötyötä. Myös EU:n uusi kemikaalistrategia asettaa tälle työlle isoja tavoitteita.

Käytännössä kaikki teollisesti valmistetut elintarvikkeet ovat pakattuja. Elintarviketeollisuus haluaa käyttämilleen pakkausmateriaaleille selkeät pelisäännöt ja turvallisiksi todetut materiaalit. Pakkausmateriaalit ovat jatkuvan kehityksen alla, eli paine niiden lainsäädännön kehittämiseen ei tule poistumaan. Pakkausinnovaatiot tulee saada nopeasti käyttöön.

Pitääkö siis olla huolissaan yhdestä marjaämpäristä? Sanoisin, että siitäkin.

Kuva: Mostphotos

Jaa artikkeli

Kirjoittaja

Terhi Virtanen

Toimialapäällikkö

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset