Tiedote

Pidetään yhdessä huolta, että juhlimme suomalaista ruokaa tulevaisuudessakin

Julkaistu:

Sunnuntaina neljäs syyskuuta vietetään Suomalaisen ruoan päivää. Juhlaan on hyvä syy. Huolimatta siitä, että Suomi on pieni, pohjoinen maa, on meillä monipuolista, kotimaista ruoantuotantoa ja jalostusta.

Viime vuosien haastavista olosuhteista huolimatta suomalaiset tuottajat ja elintarvikeyritykset ovat pitäneet ruoan suomalaisten pöydässä. Samalla alan yritykset ovat tehneet investointeja ja edenneet kohti kunnianhimoisia kestävyystavoitteita.

Kova tuotantokustannusten nousu on haastanut erityisesti alkutuotantoa ja teollisuutta viime syksystä alkaen. Sen lisäksi huoli energian saatavuudesta kohtuulliseen hintaan koskettaa kaikkia alan yrityksiä.

– Ruoka-alan jatkuvuuden turvaamiseksi on tärkeää tehdä ratkaisuja, jotka edistävät yritysten toimintamahdollisuuksia ja luovat vakautta. Suomen tehtävä on nyt huolehtia ruoka-alasta, joka on huolehtinut suomalaisista, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Mikko Käkelä sanoo.

Ruoka-alan elinvoimaisuudesta huolehtiminen on koko yhteiskunnan hyvinvoinnista huolehtimista. Vain elinvoimainen ala pystyy kehittämään turvallisia ja terveellisiä tuotteita, vastuullista toimintaa ja kilpailukykyä, investoimaan sekä tarjoamaan ihmisille työtä. Hyvinvoiva ala kestää paremmin myös kustannusten nousut, kovenevan kilpailun ja kysynnän muutokset. Kun huolehdimme ruoka-alan elinvoimaisuudesta, huolehdimme myös huoltovarmuudesta.

– Kukaan toimijoista ei pysty varmistamaan ruoka-alan hyvinvointia yksin. Alan tulevaisuuden turvaamiseksi tarvitaan nyt alkutuotannon, teollisuuden, kaupan ja julkisten hankintojen hyvää ja eteenpäin vievää yhteistyötä. Yhteinen tahtotila meiltä varmasti löytyy, Käkelä arvioi.

– Tarvitaan myös poliittista tahtoa sekä ratkaisuja, jotka auttavat ruoka-alan toimijoita kovan paikan edessä. Lisäksi ja ennen kaikkea tarvitaan kuluttajia, jotka haluavat valinnoillaan tukea kotimaisen ruoantuotannon säilymistä. Suomalainen ruoka on meidän yhteinen asiamme, Käkelä painottaa.

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset