Artikkeli

Pakkauksen elinkaari on pitkälti elintarviketeollisuuden ja kaupan käsissä – myös kuluttajalla tärkeä rooli

Julkaistu:

VTT:n mukaan Suomessa kulutetaan vuodessa 500 miljoonaa 200 gramman jogurtti- ja rahkapurkkia ja 45 miljoonaa 250 gramman tomaattirasiaa. Yhteensä ruoka- ja juomavalmistajat laskevat markkinoille noin 140 000 tonnia pakkausmateriaaleja.

– Pakkauksilla on aina ollut alallamme merkittävä rooli ja nyt tässä kiertotalouden ajassa se korostuu entisestään, johtaja Heli Tammivuori Elintarviketeollisuusliitosta sanoo.

EU-lainsäädännön myötä, vuodesta 2010 lähtien, vastuu elintarvikepakkausten kierrätyksestä kuuluu niiden liikkeellelaskijoille, käytännössä siis elintarvikkeiden valmistajille ja niiden maahantuojille. Tuottaja siis vastaa ja maksaa.

Vuonna 2021 pakkausmateriaalien keruun ja kiertoon toimittamisen kustannukset olivat 38 miljoonaa euroa.

Pakkauksella on monta tehtävää

Vaikka kierrätys helposti korostuu, pakkauksen tehtävänä ei ole olla vain helposti kierrätettävä. Elintarvikepakkauksen täytyy suojata tuotetta ja estää hävikkiä, varmistaa, että ruoka on turvallista, toimia linjastoissa ja kuljetuksessa sekä olla sijoitettavissa helposti esille kaupassa.

-– Mikäli pakkaus ei täyttäisi tehtäväänsä ja saisi aikaan esimerkiksi tuotteen ennenaikaisen pilaantumisen, tuotteen valmistukseen käytetyt panokset ja kierrätysponnisteluista saatu hyöty valuisivat helposti hukkaan. Siksi myös pakkausten tarkoituksenmukaisuus on tärkeää, Heli Tammivuori sanoo.

Tuottajavastuusta huolimatta avaimet onnistuneeseen kierrätykseen ovat kuluttajien käsissä.

– Jäte syntyy pitkälti kotitalouksien keittiöissä. Jos materiaaleja ei siellä lajitella eikä toimiteta kierrätykseen, ei myöskään synny kierrätyksen toimivuuden varmistavaa volyymiä. Kuluttajalla on oma tärkeä roolinsa kiertotalouden osana, Tammivuori muistuttaa.

Palvelus koko yhteiskunnalle

Jotta pakkausten kiertotalous saadaan toimivaksi, tarvitaan monen osapuolen yhteispeliä: pakkauksia ja pakkausmateriaaleja valmistavan teollisuuden, pakkaavan teollisuuden ja pakkauksia maahantuovien yritysten, kuluttajien, kuntien (järjestävät kiinteistökeräyksen), ympäristöyritysten (tahot, jotka toimittavat materiaalit kierrätyslaitoksille), kierrätyslaitosten sekä kierrätetyn materiaalin käyttäjien.

– Voisi sanoa, että vaikka kyseessä on velvollisuus, elintarvikeyritykset tekevät palvelusta koko yhteiskunnalle huolehtiessaan pakkausten kierrätyksestä ja kierrätyksen kustannuksista, Heli Tammivuori muistuttaa.

Kakkurasioita kierrätyspulloista, leipäpusseja kauran kuoresta

Pakkaukset ovat merkittävä vastuullisuuden osa-alue myös Fazerille. Pakkauskehityksestä vastaava johtaja Piia Soininen-Tengvall sanoo, että pakkaussuunnittelun lähtökohtana ovat aina elintarvike ja sen tarvitsema suoja.

– Monipuolisena elintarvikealan yrityksenä tarvitsemiemme pakkausten kirjo on laaja.

Fazer valmistaa muun muassa nestemäisiä, kiinteitä ja jauhomaisia elintarvikkeita, jotka vaativat esimerkiksi kosteudenläpäisevyydeltään erilaisia pakkausmateriaaleja. Tuotannossa on myös säilyvyydeltään hyvin erilaisia tuotteita aina herkästi pilaantuvista pitkään säilyviin, jotka vaativat muun muassa rasvankestoltaan ja valoherkkyydeltään erilaista suojaa pakkausmateriaalilta.

– Kehitämme pakkauksia jatkuvasti. Mitään tuotetta ei lasketa markkinoille, ennen kuin olemme varmistaneet koeajoin, että kehittämämme pakkaus on turvallinen ja säilyttää elintarvikkeen laadukkaana sen parasta ennen -päivään saakka, Soininen-Tengvall sanoo.

– Pakkauksen pitää myös olla vastuullinen minimoiden ruokahävikkiä ja kierrätettävissä käytön jälkeen. Ja todettu toimivaksi myös tuotantoprosessissamme.

Vähemmän muovia, uudenlaisia tuotteita

Fazer aloitti aktiivisen työn muovin vähentämiseksi pakkauksissaan vuonna 2018. Tavoitteena Fazer Leipomoilla oli alun perin 20 prosentin vähennys vuoteen 2025 mennessä. Nyt tavoite on nostettu 30 prosenttiin.

– Tällä hetkellä Fazer Leipomot käyttää jo 17,5 prosenttia vähemmän muovia kuin vuonna 2018. Leipäpusseiksi muutettuna se tarkoittaa yli 52 miljoonaa pussia!

Elintarvikeyritykset kehittävät jatkuvasti uudenlaisia pakkauksia ja edistävät niiden kierrätettävyyttä. Fazerin viimeaikaisia esimerkkejä ovat muun muassa kierrätyspullomuovista valmistetut kakkurasiat – kahdesta kierrätyspullosta saadaan yksi rasia, jonka voi kierrättää uudelleen – ja leipäpussi, jonka materiaalina on kauran kuoresta valmistettu paperi.

Leipäpussissa oli kyse tutkimus- ja kehityshankkeesta, jossa Fazer Myllyn materiaalien sivuvirtoja pyrittiin hyödyntämään tehokkaasti. Tutkimustyö jatkuu ja tulevaisuudessa voidaan löytää lisää uusia tapoja tehdä esimerkiksi paperia pakkauksiin.

Hyödyntämätöntä potentiaalia paljon

Fazer saa valmistaa kierrätyspulloista kakkurasioita, sillä pullojen kierrätysjärjestelmä on tarkoin säädelty ja hallittu prosessi, jonka lopputulemana saatu rPET-muovilaatu on hyväksytty elintarvikekäyttöön. Muiden kierrätysmuovilaatujen käyttö ei ole sallittu.

– Kierrätysmateriaaleissa on vielä paljon potentiaalia hyödyntämättä. Näkisin, että olisi syytä tukea tuoteturvallisten kierrätysjärjestelmien kehittämistä sekä kehittää elintarvikepakkauksiin liittyvää lainsäädäntöä kontaktimateriaaleista, Piia Soininen-Tengvall sanoo.

– Mielellämme käyttäisimme esimerkiksi leipäpussiemme muovin uudelleen leipäpusseissa, jos sen muovilaadulle olisi tuoteturvallinen kierrätysjärjestelmä ja lainsäädäntö sen sallisi.


Kuva: Fazer

Artikkeli on julkaistu MustReadin Ruoka & Juoma -uutiskirjeessä 9.3.2022

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset