Artikkeli

Päivä paistaa elintarvikealan suhdanteisiin

Julkaistu:

Elintarviketeollisuuden näkymät lähikuukausille ovat suotuisat, EK:n tuore Suhdannebarometri osoittaa. Alan yritykset kuvaavat tämänhetkistä tilannettaan hieman tavanomaista paremmaksi.

Tuotanto on rullannut alkuvuonna tasaisesti, ja tuotannon määrän odotetaan pysyvän edelleen hyvällä tasolla loppukesän ja alkusyksyn aikana.

Elintarvikkeiden vienti notkahti lievästi kuluvan vuoden alkukuukausina, mutta nyt yritykset odottavat viennin taas piristyvän. Kilpailua kotimaassa ja EU-markkinoilla luonnehditaan kireäksi.

EU:n ulkopuolella kolmansissa maissa jalansijaa saaneet ruoka- ja juomayritykset näkevät kilpailuasemaansa vahvemmaksi.

Elintarviketeollisuus työllistää vuosittain suuren joukon kesätyöntekijöitä – viime vuosina yhteensä noin 5 000 – mikä nostaa hetkellisesti alan työntekijöiden määrää. Loma-ajan päätyttyä henkilöstömäärä palaa taas normaalille tasolleen.

Aurinkoinen kesä ja lämmin sää ovat lisänneet etenkin juomien ja jäätelön kysyntää. Myös grilli- ja valmisruokaa ostetaan aiempaa enemmän, sillä helle saa ihmiset valmistamaan ruokaa ulkotiloissa ja valitsemaan ostoskoreihinsa helppoja ateriaratkaisuja.

Toisaalta kuivuus tulee vaikuttamaan Suomen vilja- ja luonnonmarjasatoon, jonka arvioidaan jäävän huomattavasti normaalivuotta pienemmäksi. Etenkin myllyjen, mallastamojen ja leipomoiden toimintaan kotimaisen viljan laadun ja saatavuuden mahdollinen heikkeneminen voi vaikuttaa laajasti ja pitkäkestoisesti.

Lue lisää: EK:n Suhdannebarometri, elokuu 2018


Kuva: 123rf.com

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset