Tänä syksynä Elintarviketeollisuusliitto (ETL) lähtee maakuntakiertueelle kutsuakseen kuntien ja alueiden päättäjät yhteiseen pöytään. Tavoitteena on tuoda esiin, miten ruoka-ala voi vahvistaa paikallista elinvoimaa, synnyttää työpaikkoja ja tarjota kasvun eväitä kuihtumisen tilalle. Toimitusjohtaja Mikko Käkelä kannustaa päättäjiä käärimään hihat ja sytyttämään kasvun kipinän yhdessä ruoka-alan kanssa.
Kuntiin ja alueille valittiin viime keväänä uudet päättäjät. Luottamustoimissaan he pääsevät tekemään runsaasti ruoka-alaa ja sen yrityksiä koskevia päätöksiä.
Mutta miten hyvin päättäjät tuntevat ruoka-alaa? Kuinka tietoisia he ovat alaan sisältyvistä mahdollisuuksista, joihin tarttumalla voidaan parantaa paikkakuntien elinvoimaa ja päästä kasvun tielle?
Ruoka työllistää ja pitää Suomen elävänä
ETL jalkautuu syksyn ja ensi talven aikana yhdeksälle paikkakunnalle eri puolille maata ja kutsuu alueiden ja kuntien päättäjiä keskustelemaan ruoka-alan merkityksestä.
– Haluamme mennä sinne, missä päättäjät ja yrityksetkin ovat. Suomessa on upeita ruokamaakuntia, joissa tuotetaan ruuan raaka-aineita ja valmistetaan niistä syötävää ja juotavaa suomalaisille joka päivä, Mikko Käkelä perustelee.
Käkelän mielestä Suomessa pitää tuntea aitoa ylpeyttä omasta ruoka-alasta, joka työllistää 320 000 henkeä eli joka kahdeksannen työikäisen suomalaisen, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan. Ruoka-ala tuo ruuan pöytään. Yksi työpaikka elintarviketeollisuudessa synnyttää peräti kolme muuta työpaikkaa ruuantuotannon verkostoon.
– Tämän elintärkeän alan soisi näkyvän ja kuuluvan maassamme painokkaasti, sillä suuren työllisyysvaikutuksen lisäksi yritykset ovat alueillaan tärkeitä tukijalkoja elinvoiman vahvistajina.
Kasvu sytytetään yhdessä
Elintarviketeollisuutta toimii kaikkialla Suomessa, ja sen laajalle säteilevä merkitys olisi nähtävä uudella tavalla. Raaka-aineiden tuottaminen ei yksin riitä eikä ruokakauppojen hyllyillä ole myytävää, jos elintarviketeollisuus unohdetaan välistä.
Miten hyvin päättäjät tuntevat ruoka-alaa?
– Uskallan väittää, että elintarvikeala on tällä hetkellä kasvun veturi Suomessa. Alan yritykset investoivat ennätyksellisesti. Se kertoo tulevaisuudenuskosta ja halusta katsoa eteenpäin.
– Kiertueellamme haluamme vaihtaa ajatuksia siitä, miten kunnat, alueet ja elintarvikealan yritykset pystyisivät yhdessä rakentamaan kasvua ruuan ympärille. Suomessa tarvitaan kasvua kipeästi, Käkelä muistuttaa.
Päätöksiä kouluruuasta, osaajista, investoinneista
Kuntapäättäjät jos ketkä ovat lähellä ruokaa. Jokaisessa kunnassa päätetään itse esimerkiksi siitä, mitä ruokaa tarjotaan kouluissa ja päiväkodeissa – miten paljon painotetaan vaikkapa kouluruuan paikallisuutta, monipuolisuutta ja terveellisyyttä.
Päätöksiä tehdään myös siitä, miten kuntaan luodaan houkuttelevat toimintaolosuhteet ruoka-alan yrityksille. Jotta ruoka- tai juomayritys uskaltaisi investoida, se esimerkiksi tarvitsee osaajia tulevaisuudessakin.
Parasta, mitä kunnat voivat antaa ruoka-alalle, on avoin ja hyvä vuorovaikutus ruoka- ja juomayritysten kanssa.
– Löytyykö kunnasta elintarvikealan taitajia tai koulutetaanko ammattilaisia seutukunnalla? Miten paikalliset oppilaitokset tuntevat alueensa elintarvikeyritysten osaajatarpeet ja ottavat ne huomioon, kun koulutusasioista päätetään? Näihin kysymyksiin paneudumme kiertueemme tilaisuuksissa, Käkelä lupaa.
Hän korostaa, että ruoka-alaan panostaminen on valtava mahdollisuus kunnille ja alueille. Vahvistuvalla paikallisella ruoka-alalla voidaan synnyttää tulevaisuudenuskoa ja pitää Suomi asuttuna.
– Ruoka-ala tarjoaa kasvun eväitä kuihtumisen tilalle. Suomessa on eletty viime vuosina kriisistä toiseen, mutta nyt on löydettävissä parempi polku eteenpäin ruoka-alan avulla.
Käkelä haastaa jokaista suomalaista, jolla on siihen taloudelliset mahdollisuudet, miettimään huolella, missä valmistettua ruokaa ostoskoriinsa valitsee. Vaikka päätös vaikuttaa arkiselta, se on painava kannanotto, jonka vaikutukset ulottuvat pitkälle tulevaisuuteen.
– Ostopäätöksillämme pystymme vaikuttamaan siihen, jatkuuko ruuan raaka-aineiden tuottaminen ja elintarvikkeiden valmistus Suomessa vai ei. On kyse työpaikoista, kasvusta, elinvoimasta ja hyvinvoinnista.
Vesi, elinehto ruoka-alalle
Yksi ruoka-alaa läheisesti koskettava paikallisen päätöksenteon kohde, joka aiotaan nostaa keskusteluun kiertueella, on talousvesi. Ruoka- ja juomayritykset tarvitsevat vettä, sillä yhtäkään elintarviketta ei voi valmistaa ilman sitä.
Vesi on kriittinen tekijä ja kuntien vesilaitokset siinä avainroolissa.
– Herättelemme keskustelua veden toimitusvarmuudesta, turvallisuudesta ja hinnasta. Miksi esimerkiksi hinnoissa on nousupainetta? Missä kunnossa kunnan vesiputkistot ovat?
Liity kasvun joukkueeseen!
Mikko Käkelän mielestä parasta, mitä kunnat voivat antaa ruoka-alalle, on avoin ja hyvä vuorovaikutus ruoka- ja juomayritysten kanssa. Kunnat voivat vaikuttaa monin tavoin yritysten toimintaolosuhteisiin ja investointihalukkuuteen.
– Kun ruoka-ala menestyy, kuntakin menestyy. Syntyy yhteistä hyvää, vetovoimaa ja kasvua, jotka tuovat alueelle asukkaita, työtä, pysyvyyttä ja tulevaisuutta. Ruoka-alaan panostaminen on loistava mahdollisuus, johon kannattaa tarttua. Ruoka-alan kanssa kannattaa pelata samassa joukkueessa!
Elinvoimaa ruoka-alalta -kiertue käynnistyy Lahdesta 29.9.2025. Kiertueen aikataulu ja paikkakunnat julkistetaan syyskuun puolivälissä.
Lisätietoja

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella
Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset