Lääkäri Pertti Mustajoki ehdotti mielipidekirjoituksessaan (Helsingin Sanomat 4.10.2025) jälleen sokeriveron käyttöönottoa hopealuodiksi lihavuuden ehkäisyyn Suomessa. Myös elintarviketeollisuus on huolissaan suomalaisten ylipainosta ja haluaa ihmisten pysyvän terveinä.
Ruokia ja juomia valmistavat yritykset tarjoavat runsaasti ratkaisuja siihen, että ihmiset syövät terveellisesti ja voivat hyvin. Yritykset vähentävät tuotteittensa sokeri-, rasva- ja suolapitoisuuksia jo nyt. Useat yritykset ovat tehneet vapaaehtoisia ravitsemussitoumuksia, joilla ne sitoutuvat parantamaan ruokavalion ravitsemuksellista laatua.
Sokeriveron vaikuttavuudesta kuluttajakäyttäytymiseen ei ole takeita. Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen selvitys osoitti, että Suomessa käytössä ollut makeisvero ei vaikuttanut kuluttajien valintoihin.
Varmaa on, että laajapohjainen sokerivero nostaisi ruuan hintaa ja synnyttäisi merkittävä hallinnollisen taakan elintarvikealalle.
Kokeiluja ruuan eri ainesosien verottamisesta on ollut sekä Norjassa että Tanskassa. Viimeisimpänä Tanska on luopumassa suklaan ja kahvin pisteveroista. Molemmat maat luopuivat elintarvikkeisiin kohdistuvista pisteveroista käytännön ongelmien vuoksi.
Elinkeinoelämän valtuuskunnan syyskuussa julkaiseman tutkimuksen mukaan selkeä enemmistö suomalaisista ajattelee, että Suomessa on tällä hetkellä elintapojen osalta sopivasti vapautta. Emme kaipaa valtiovaltaa emmekä verokarhua ruokapöytäämme.
Kuluttajakäyttäytymisen ohjaamiseen tarvitaan kokonaisvaltaisia toimia ruoka-alan ja julkisen sektorin yhteistyönä. Tarvitsemme myös vuoropuhelua ja yhteistyötä teollisuuden ja ravitsemustutkimuksen välillä.
Kaupoissa on tänä päivänä tarjolla kattava määrä terveellisiä vaihtoehtoja. Tasapainoiseen ruokavalioon mahtuu myös herkuttelu silloin tällöin. Meistä jokaisella on valinnanvapaus, mitä ostoskoriimme valitsemme.
Kirjoitus on julkaistu mielipiteenä Helsingin Sanomissa 8.10.2025.
Kirjoittajat


Lue seuraavaksi nämä
Siirry uutishuoneeseenAjankohtaiset aiheet tarjottimella
Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset