Artikkeli

Maukasta ja hyvää – vaivattomasti valmisruokaa

Convenient takeaway takeout food for party, overhead spread of assorted food with hands serving up

Kirjoittanut: Elisa Piesala

Julkaistu:

Convenient takeaway takeout food for party, overhead spread of assorted food with hands serving up

Valmisruoan ja valmiiden annoksien kulutus on kasvanut viimeisen reilun vuoden aikana. Päivittäistavarakaupan 11.8. julkistaman tilaston mukaan valmisruokien kulutus kasvaa edelleen, sillä jaksolla 4–6/2021 myynnin kasvu oli 20 prosenttia, joka teki sektorista yhden suurimmista kasvajista.

Valmisruokien kysyntä vähittäiskaupoissa on kasvanut etenkin koronaepidemian sulkutoimien aikana. Kotona ruokailu lisääntyi ruokaloiden ja ravintoloiden tarjonnan vähennyttyä. Uusia toimintamalleja on keväästä 2020 lähtien viritetty sekä kodeissa, ravintoloissa, kaupoissa että valmisruokateollisuudessa. Joidenkin tuotteiden kysyntä kaupoissa on vähentynyt ja toisten kysyntä on lisääntynyt välillä yllättävänkin nopeasti. Kysynnän muutokset ovat leimanneet kulunutta epidemia-aikaa elintarviketeollisuudessa.

Valmisruokateollisuus on jo muutaman vuoden ajan kehittänyt tuttujen tuoteperheiden ohella kasvipohjaista plant based -tuotevalikoimaa. Vastakkainasettelun sijaan yritykset ovat lähteneet aktiivisesti mukaan uuteen kasvavaan kasvipohjaiseen tuoteryhmään. Kuluttajan on nyt aikaisempaa helpompaa valita kaupoissa jopa kokonaan kasvipohjaisia keittoja, lettuja, pihvejä, pyöryköitä, laatikoita ja muita vaihtoehtoja.

Uusiin ruokiin, valmistustapoihin ja raaka-aineisiin tutustuminen ja totuttelu voidaan kokea haastavaksi. Valmisruoka-ala on kehittänyt valmiiksi kuluttajille monipuolisen valikoiman ja kannustaa kokeilemaan vaivatonta valmisruokaa eri raaka-aineista ja eri muodoissa. Uusien vaihtoehtojen myötä totuttelu on nyt paljon helpompaa ja mielenkiintoisempaa kuin aikaisemmin.

Kokkaamisen suurin kasvu on ohi ja vaivatonta ruokaa arvostetaan. Kun valitsee valmisruokaa, ruoka valmistuu nopeasti. Kasvis-, kala-, liha- ja vegeannoksissa on toinen toistaa parempia ja maukkaampia vaihtoehtoja. Jokainen voi helposti valita itselleen ja lapsilleen mieleisen annoksen. Ruokavalion voi koostaa tasapainoisesti salaateista, keitoista, pääruoasta ja jälkiruoista koko perheelle.

Koulujen alkaessa palataan monissa kodeissa jälleen säännölliseen ruokarytmiin. Kun on valmista ruokaa varalla pakasteessa tai jääkaapissa, löytyy näppärä ratkaisu ennalta arvaamattomiin ruokapaniikkeihin. Sopu säilyy, kun nälkä ei vie voimia ja harkintakyky ei kärsi verensokerin laskusta. Kunnon ruoka on monipuolista ja pitää kylläisenä pidempään kuin makeat välipalat.

Kuva: 123rf.com

Jaa artikkeli

Kirjoittaja

Elisa Piesala

Toimialapäällikkö (eläkkeellä 1.6.2024 alkaen)

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset