Elintarviketeollisuusliitto (ETL) on käynnistänyt yhdessä jäsenyritystensä kanssa alan Luontokäsikirjan laatimisen. Käsikirjassa määritetään yhteinen suunta elintarviketeollisuuden luontotyön kehittämiseen sekä jaetaan käytännön työvälineitä ja esimerkkejä yritysten työn tueksi.
Hankkeen taustalla ovat ETL:n vuonna 2023 julkaisema selvitys luonnon monimuotoisuuden merkityksestä alalle sekä keväällä 2025 toteutettu jäsenkysely, jossa kartoitettiin yritysten edistymistä ja tarpeita biodiversiteettityössä.
– Monissa yrityksissä luontotyö on jo osa toimintaa, mutta yritykset kaipaavat yhteisiä käytäntöjä ja konkreettisia esimerkkejä työnsä vahvistamiseksi, Elintarviketeollisuusliiton erityisasiantuntija Mari Raininko sanoo.
Opas kokoaa yhteen elintarviketeollisuuden luontotyön keskeiset näkökulmat, yhteiset tavoitteet ja suuntaviivat luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi sekä esittelee hyviä käytäntöjä ja liiketoimintaan soveltuvia työvälineitä. Työssä tunnistetaan myös luontotyön edistämisen esteitä ja mahdollisuuksia, kuten kannustimia sekä uusia rahoitus- ja yhteistyömuotoja.
Lisäksi käsikirjassa tarkastellaan, millaisella yhteistyöllä suomalainen ruuan arvoketju voi vahvistaa luonnon monimuotoisuutta. Luontovaikutukset ovat aina paikallisia, joten ratkaisut luontokadon hillitsemiseksi ja ehkäisemiseksi on sovitettava paikallisiin olosuhteisiin. Siksi todelliset esimerkit, suomalaiseen luontotyöhön sopivat toimenpiteet sekä toimijoiden yhteistyö ovat tärkeitä.
Tavoitteena on tukea yrityksiä luonnon monimuotoisuuden huomioimisessa osana liiketoimintaa ja päätöksentekoa sekä syventää yhteistyötä.
– Määritämme yhdessä jäsenyritystemme kanssa kunnianhimoisen suunnan suomalaisen elintarviketeollisuuden luontotyölle. Samalla vahvistamme yritysten välistä yhteistyötä, Raininko kuvaa.
Käsikirja valmistuu alkuvuodesta 2026.
                    
                    
                    
                    Ajankohtaiset aiheet tarjottimella
Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset