Artikkeli

Lomautusilmoitusaika ja yhteistoimintaneuvottelujen kestoaika lyhenevät väliaikaisesti

Julkaistu:

Eduskunta on eilen hyväksynyt hallituksen esityksen työlainsäädännön määräaikaisesta muuttamisesta liittyen muun muassa yt-neuvotteluajan ja lomautusilmoitusajan lyhentämiseen. Muutokset ovat voimassa 1.4.–30.6.2020.

Tavoitteena on, että työnantajat voivat sopeuttaa toimintaansa aikaisempaa nopeammin koronavirusepidemian aiheuttamassa tilanteessa.

Lomautusilmoitusaikaa lyhennetään 14 päivästä viiteen päivään. Samoin lyhennetään lomautusta koskevien yhteistoimintaneuvotteluiden kestoaikaa nykyisestä kuudesta viikosta tai 14 päivästä viiteen päivään. Työnantajalla on jatkossa oikeus lomauttaa määräaikaisessa työsuhteessa työskentelevä työntekijä samoilla edellytyksillä kuin työntekijä, jolla on toistaiseksi voimassa oleva työsopimus. Koeaikaa koskevaa säännöstä muutetaan siten, että työsopimus voidaan koeaikana purkaa myös taloudellisella tai tuotannollisella perusteella. Työntekijän takaisinottovelvollisuutta pidennetään yhdeksään kuukauteen, jos työntekijä on irtisanottu väliaikaisten säännösten voimassaoloaikana.

Osa muutoksista on edellyttänyt myös työehtosopimusten muuttamista. ETL on sopinut SEL:n, AKT:n, Pro:n ja MVL:n kanssa tarpeellisista muutoksista työehtosopimuksiin ja kaikkien järjestöjen hallinnot ovat hyväksyneet muutokset. Myös elintarviketeollisuudessa voidaan soveltaa kaikkia muutoksia.

Elintarviketeollisuudessa sovellettavat työehtosopimukset ovat:

  • Elintarvikealan automiesten työehtosopimus
  • Elintarvikealojen työehtosopimus
  • Elintarviketeollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimus
  • Leipomoiden työntekijöitä koskeva työehtosopimus
  • Liha-alan työehtosopimus
  • Meijereiden erikoiskoulutuksen saaneiden ja teknisten toimihenkilöiden työehtosopimus
  • Meijerityöntekijöitä koskeva työehtosopimus
  • Panimoiden ja virvoitusjuomatehtaiden työehtosopimus

Lisätietoa muutoksista EK:n nettisivuilla ja Elintarviketeollisuusliiton jäsensivuilla.

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset