Uutinen

Kotimaisten kasviproteiinien jalostukseen tarvitaan porkkanaa 

Kirjoittanut: Jukka Ihanus

Julkaistu:

Kotimainen kasviproteiini kelpaa teollisuudelle, toisin kuin Maaseudun Tulevaisuus väitti pääkirjoituksessaan 13.6.2025. Kirjoituksessa on tunnistettu oikea ongelma, mutta siinä haukutaan väärää puuta.

Kotimainen elintarviketeollisuus on tunnistanut kasviproteiinien jalostuksen potentiaalin ruoka-alan kasvulle ja tavoitteena on edistää investointeja siihen.

Pelkästään kotimarkkinoiden varaan ei voi investoida, vaan on arvioitava kansainvälistymistä ja vientiä. Tällä hetkellä kasviproteiinia jalostavien tehdasinvestointien kokoluokka vaihtelee teknologian mukaan joistakin kymmenistä miljoonista sataan miljoonaan euroon.

Kuluttajakysynnän vaimeus on hidastanut investointeja. Kustannusten lisäksi yritysrahoituksen saatavuus ja hinta ovat nousseet. Kannattavien investointien takaisinmaksuajat ovat siis pidentyneet.

Hallituksen puoliväliriihessä linjattiin, että jos EU:n valtiontukipoikkeuksien puiteohjelmaa jatketaan, jatketaan myös Suomen suurten investointien verohyvitystä. Valtiotukipoikkeuksien laajentaminen ruoka-alalle tukisi myös alan uudistumista ja ruokaketjun vähähiilisyyttä. Jos halutaan vihreää terästuotantoa, miksi ei myös vihreän raaka-aineen jalostusta?

Investointien etenemistä edesauttaisi, jos hallitus edistäisi kotimaisten raaka-ainevaihtoehtojen ja kestävien ruokainnovaatioiden jalostukseen teollisessa mittakaavassa. Huoltovarmuuden vahvistamisen vuoksi valtiontuki olisi tässä tapauksessa perustelu paikkaamaan markkinapuutetta.

Suomen hallituksen pitäisi vaikuttaa EU:n valtiontukisääntelyn muuttamiseksi siten, että esimerkiksi kasviproteiinien tai kestävien ruokainnovaatioiden teollisen mittakaavan jalostukseen liittyvät investoinnit tulisivat valtiontukipoikkeuksien piiriin. Lisäksi investointihyvityksen alarajaa olisi laskettava nykyisestä 50 miljoonasta eurosta.  Näin olisi mahdollista edistää Suomessa ruoka-alan investointeja isommissa määrin.

Huoltovarmuuden ja omavaraisuuden näkökulmasta kasviproteiinien viljelyjä ja jalostusta olisi tärkeää lisätä Suomessa. Suomen kasviproteiiniomavaraisuus on Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan 29 prosenttia.

Toiseksi uudet ravitsemussuositukset korostavat kasviproteiinien lisäämistä ruokavaliossa. Riippumatta siitä, mitä syö, sitä paremmin kotimaisella ruokaketjulla menee, mitä enemmän kotimaista on lautasella.

Luke on tunnistanut kasviproteiinien tuotannossa merkittävän potentiaalin elintarvikeviennille. Ilmasto- ja ympäristönäkökulmasta kasviproteiineilla on myös monia hyötyjä. Niiden kysynnän ennakoidaan pitkällä aikavälillä kasvavan.

Kirjoitus on julkaistu mielipiteenä Maaseudun Tulevaisuudessa 16.6.2025

Jaa artikkeli

Kirjoittaja

Jukka Ihanus

Yhteiskuntasuhdejohtaja

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset