Tiedote

Koronapandemian toinen aalto iski elintarviketeollisuuteen

Julkaistu:

Vuodenvaihde ja kuluvan vuoden alku eivät ole juuri tuoneet helpotusta elintarviketeollisuuden suhdanteisiin. Vaikka ala mainitaan usein yhdeksi korona-ajan voittajaksi, EK:n tuoreen suhdannetiedustelun mukaan elintarvikeyritykset ovat pikemminkin sinnitelleet eteenpäin. Koko edellisen vuoden näkymiä painanut riittämätön kysyntä on nyt ennennäkemättömän alhaalla.

Elintarvikeyritykset ovat saaneet kolmen viime kuukauden aikana tilauksia aavistuksen aiempaa enemmän, mutta siitä huolimatta tilauskanta on edelleen tavanomaista heikompi sekä kotimaassa että etenkin vientimarkkinoilla. Tuotannon määrä on polkenut paikallaan eikä henkilöstönkään määrään odoteta kasvua kevättä kohti mentäessä.

– Koronapandemian toinen aalto iski voimakkaasti elintarviketeollisuuteen loppuvuodesta, vaikka muu teollisuus jo elpyi kohti koronakriisiä edeltänyttä tasoa. Tämä on tyypillistä elintarviketeollisuuden kaltaiselle jälkisykliselle alalle, joka kannattelee ensin muita ja notkahtaa sitten itse muiden jo noustessa alhosta, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Pia Pohja kuvaa.

– Hyvä uutinen kuitenkin on, että jyrkin lasku tilauksissa näyttäisi taittuneen ja lähitulevaisuuden näkymissä pilkottaa hienoista optimismia. Elintarviketeollisuudelle on korvaamatonta, että neljä suomalaista viidestä pitää tärkeänä syödä kotimaassa tuotettua ruokaa ja myös ostaa ja kuluttaa sitä.

Tämän hetken suhdanteita kuvaava saldoluku putosi elintarviketeollisuudessa tammikuussa -3:een viime lokakuun +14:sta. Sen sijaan lähitulevaisuuden näkymät ponnistivat plussalle saldoluvusta -16 lukemaan +8. Saldoluku saadaan vähentämällä positiivista kehitystä odottavien yritysten osuudesta negatiivista kehitystä odottavien osuus.

– Toivon mukaan koronatilanne ei enää pahenisi ja rokotukset saataisiin etenemään ripeästi, jotta kovimmat koronaiskut kokeneet foodservice-ala, ravintolat ja ulkona syöminen saataisiin nousemaan takaisin jaloilleen, Pia Pohja sanoo.

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset