Kävimme ETL:n porukalla hiljattain tapaamassa EU-päättäjiä ja vaikuttajia Brysselissä. Vierailimme komission pääosastoilla, Euroopan parlamentissa ja järjestöissä. Selväksi tuli, että kilpailukyky on nyt komissiolle erittäin vahva ohjenuora kaikkien aloitteiden valmisteluun.
EU-politiikan uutta tärkeysjärjestystä – kilpailukykyä, turvallisuutta ja innovaatioita – toistettiin meille kaikissa tapaamisissa. Kuulimme myös, että komissiossa tehdään nyt yhteistyötä tiimeissä, joissa on mukana laajasti eri vastuualueiden asiantuntijoita eri pääosastoilta.
Toivottavasti näemme tuloksia muuttuneesta toimintatavasta paremmin yhteensovitettuna politiikkana uusissa aloitteissa. Vaikkapa kohtapuoliin julkaistavassa EU:n biotalousstrategiassa!
Yritykset halutaan pitää Euroopassa
On todella myönteistä, että elinkeinoelämää kuullaan EU-säädösten yksinkertaistamisharjoituksissa sekä uusissa, pitkälle tulevaisuuteen tähtäävissä aloitteissa. Komissio haluaa, että yritykset menestyvät Euroopassa eivätkä karkaa kolmansiin maihin.
Mutta odotuksia kohdistui myös meihin elinkeinoelämän edustajiin. Saimme kehotusta ja kannustusta vastata komission lukuisiin kyselyihin ja toimittaa Brysseliin mahdollisimman konkreettisia esityksiä. Ja jotta asiat saadaan liikkeelle, komissio kaipaa myös kunnon dataa esitysten tueksi.

ETL:n vaikuttajatrio Brysselissä: toimitusjohtaja Mikko Käkelä, EU-asioiden johtava asiantuntija Marika Säynevirta ja vastuullisuusjohtaja Satumaija Levón.
Ruoka-alalta onkin juuri toimitettu komissiolle tukku esityksiä säädösten yksinkertaistamiseksi – ei kokonaan purkamiseksi. Meille kerrottiin, että ruoka-alan seuraava yksinkertaistamisehdotus olisi tulossa työn alle mahdollisesti jo alkuvuonna 2026.
Yksinkertaistaminen on tervetullutta, mutta edestakaisin sääntely ei ole paras vaihtoehto yrityksillekään. Niille yrityksille, jotka ovat jo investoineet muutoksiin, tilanne on luonnollisesti epäreilu.
Toivottavasti komission poliittiseen ohjelmaan sisältyvä EU-toimielinten välinen sopimus yksinkertaistamisesta ja paremmasta lainsäädännöstä saadaan maaliin ja EU-laivan kurssi kääntyy pysyvämmin.
Laitetaan innovaatiosilmälasit päähän
EU:lla on lukuisia periaatteita, esimerkiksi suhteellisuus, toissijaisuus ja läpinäkyvyys. Yksi periaatteista on innovointiperiaate eli sen varmistaminen, että politiikka ja sääntely tukevat aktiivisesti innovointia EU:n strategisten tavoitteiden saavuttamiseksi.
Voimassa olevaa sääntelyä pitäisi tarkastella myös innovointiperiaatteiden silmälasien läpi eli varmistettaisiin EU-sääntelyn toteutuminen tältäkin osin.
Elintarviketeollisuuden edustajina veimme Brysseliin viestejä siitä, mitä tarvittaisiin, että elintarvikealan yritysten toimintaolosuhteet olisivat innovaatioille myönteiset ja vahvistaisivat kilpailukykyä.
Iloksemme kuulimme jo meneillään olevista selvityksistä esimerkiksi ruokainnovaatioiden hyväksymisprosessin sujuvoittamiseksi.
Kaikki EU-toiminnan kehittäminen ei onneksi edellytä pitkiä säädösprosesseja, vaan voidaan yksinkertaisesti tarkistaa käytännön tekemistä, selventää ohjeistusta, kohdentaa henkilöstöä uudella tapaa ja lisätä osaamista prosessien kriittisiin vaiheisiin.
ETL:llä on ollut jo vuosikymmenten ajan laaja ja asiantunteva elintarviketeollisuuden järjestöverkosto Brysselissä. Viime aikoina olemme kehittäneet EU-vaikuttamista. Nyt vahvistamme edunvalvontaamme ja tiedonhankintaamme suorilla tapaamisilla EU-instituutioissa.
Ruoka-alalle tärkeiden päättäjien ja asiantuntijoiden tapaamisissa EU-tilannekuva on jo täsmentynyt, mutta tekemistä riittää. Valitulla tiellä on hyvä jatkaa!

Kirjoittaja
Marika Säynevirta
Johtava asiantuntija, EU-asiat
Ajankohtaiset aiheet tarjottimella
Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset