Tiedote

Kasvisteollisuuden mahdollisuudet kasvavat

Julkaistu:

KASVISTEOLLISUUSYHDISTYKSEN TIEDOTE 

Kasvikset, hedelmät ja marjat ovat keskeinen osa ruokavaliotamme, sen monipuolinen ja värikäs perusta. Valikoimaa riittää niin alku- kuin pääruokaankin unohtamatta herkullisia jälkiruokia. Kasvikset ovat satokausituotteita ja niiden tarjonta on nyt runsaimmillaan myös jatkojalostusta varten.

Tärkeimpiä avomaalla viljeltäviä vihanneksia ovat tarhaherne, porkkana ja muut juurekset, kaalit, sipulit ja salaatit. Tärkeimmät kasvihuonevihanneksemme ovat tomaatti, kurkku, paprika, salaatit ja erilaiset yrtit.

Määrältään merkittäviä kasviksia ruokavaliossamme ovat porkkana, peruna, kaalit, sipulit, punajuuri, tomaatit, kurkut sekä herneet ja pavut. Unohtamatta puutarhamarjoja tai metsiemme marjasatoa. Kasvisten, hedelmien ja kotimaisten marjojen oma luontainen sokeri on osa kullekin tyypillistä makuprofiilia ja kertoo myös kypsyysasteesta.

Suomessa toimii useita kasvisten, hedelmien ja marjojen säilömiseksi ja jatkojalostamiseksi toimivia yrityksiä, joissa sadonkorjuuaika on kiireinen. Satokausi alkaa usein mansikoilla ja jatkuu lakan sekä mustikoiden poiminnalla ja pakastuksella.

Marjasato on ollut tänä vuonna hyvä ja paikoin jopa runsaskin, mikä on ilahduttanut monia suomalaisia.

– Onneksi marjat kypsyvät hieman lomittain eri alueilla, jotta ehdimme ottaa kaikki vastaan ja kapasiteettimme riittää, toimitusjohtaja Matti Leinonen Pakkasmarja Oy:stä kertoo.

Apetilla satokausi alkaa pinaatilla ja seuraavana pellolta puidaan hernettä. Pakasteherneiden sato korjataan pääosin heinä- ja elokuussa, juuri silloin kun herneen laatu on parhaimmillaan – pellolta pakkaseen kahdessa tunnissa.

– Suomalainen laadukas pakasteherne on hyvä vientituote. Kesän koko hernesato ei saa olla puintikypsää samaan aikaan, johtuen mm. pakastus- ja puintikapasiteeteista. Tämän vuoksi kylvö- ja puintisuunnitelmat on mietittävä ja toteutettava tarkasti, tuotanto- ja hankintajohtaja Ari Kulmala Apetitilta kertoo.

Kasvisten käyttö monipuolistuu Suomessa ja kasvipohjaiset uudentyyppiset tuotteet ovat tulleet kauppoihin ja osaksi ruokavaliotamme. Tutut kasvisjalosteet pysyvät toivottavasti ruokavaliomme perustana. Näiden ohelle on viime vuosina kasvanut kasvipohjaisiin proteiinilähteisiin ns. plant based -tuotteisiin perustuva tuotevalikoima. Eläinperäisiä tuotteita korvaavia ja täydentäviä kasvipohjaisia tuotteita löytyy niin juomista, välipaloista, jäätelöistä kuin valmisruoistakin.

– Kasvipohjaisten ruokien kulutuksen lisääminen sopii kaikille ja jokaiseen ruokapöytään. Vastuullisuudesta kiinnostuneet nuoret ja myös vanhemmat ihmiset ovat olleet tervetulleita kokeilemaan uusia tuotteita, Kasvisteollisuusyhdistyksen sihteeri Elisa Piesala Elintarviketeollisuusliitosta rohkaisee.

Kasvisteollisuusyhdistyksen jäseniä ovat Apetit Ruoka Oy, Bonne Juomat Oy, Eckes-Granini Finland Oy Ab, Findus Finland Oy, Herkkumaa Oy, HKScan Finland Oy, Kiantama Oy, Maustaja Oy, Orkla Suomi, Pakkasmarja Oy, Pohjolan Peruna Oy, Potwell Oy, Real Snack Oy, Refresco Finland Oy, Oy Roberts Ab, Saarioinen Oy, Sauvon Säilyke Oy sekä Valio Oy. Se on Elintarviketeollisuusliiton suurin toimialayhdistys jäsenmäärältään.


Kuva: 123rf

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset