Tiedote

Huolestuttava käänne elintarvikeyrityksissä – irtisanomisaikeet tuplaantuneet

Julkaistu:

Elintarviketeollisuus näyttää joutuvan koronapandemian toisen aallon iskujen vastaanottajaksi jopa voimakkaammin kuin suomalainen elinkeinoelämä keskimäärin. Elintarviketeollisuusliiton jäsenyrityksilleen tekemästä tilannekuvakyselystä marraskuun puolivälissä kävi ilmi, että yritysten aikeet irtisanoa henkilöstöä olivat tuplaantuneet edelliseen, lokakuun kyselyyn verrattuna.

Lokakuussa kahdeksan prosenttia elintarvikeyrityksistä arvioi joutuvansa irtisanomaan henkilöstöä, mutta marraskuussa vastaava osuus oli kaksinkertaistunut 16 prosenttiin, mikä on enemmän kuin kertaakaan korona-aikana.

– Tieto irtisanomisaikeiden näin suuresta kasvusta juuri joulusesongin alla on erittäin huolestuttava. Elintarviketeollisuus tunnetaan suhdanteiltaan vakaana alana, mutta korona kurittaa ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä nyt ennennäkemättömän rajusti, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Pia Pohja sanoo.

Myös tarve lomauttaa henkilöstöä on kasvanut elintarvikeyrityksissä syksyn mittaan, marraskuun kyselyssä kasvua oli viisi prosenttiyksikköä lokakuuhun verrattuna.

– Vaikeudet osuvat etenkin food service -sektorille tuotteitaan myyviin elintarvikeyrityksiin, joissa kysyntä putosi lyhyessä ajassa lähes olemattomiin jo viime keväänä koronapandemian alkaessa. Kesän aikana kysyntä elpyi hieman, mutta hotelli- ja ravintolaliiketoiminnalle asetut rajoitukset vaikuttavat jälleen negatiivisesti elintarviketeollisuuteenkin, Pia Pohja selvittää.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n tuoreen kyselyn tulokset ovat yhdensuuntaiset Elintarviketeollisuusliiton kyselyjen kanssa. Työllisyystilanne on vaikeutumassa, kun koronan toisen aallon vaikutukset leviävät koko yrityskentässä. EK:n mukaan yhdeksän prosenttia yrityksistä varautuu irtisanomisiin lähiviikkoina.

Elintarvikeyritykset painottivat vastauksissaan, että nyt tarvitaan suoraa tukea välttämättömiin kustannuksiin etenkin pienissä ja keskisuurissa yrityksissä. Näin irtisanomiset voitaisiin välttää. Kyse olisi todennäköisesti vain muutaman kuukauden panostuksista, kun tuki toimisi siltana pahimman korona-ajan yli.

– Yhtäkään elinkelpoista yritystä ei saa päästää kaatumaan. Tukea kustannuksiin on saatava nopeasti, jotta elintarviketeollisuus pystyy nousemaan koronakriisistä ja työllistämään jälleen tuhansia työntekijöitä ympäri Suomen.


Kuva: Mostphotos

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset