Blogi

Huippuosaajat tuottavat ruokailoa arkeen ja juhlaan

Julkaistu:

Minulta kysytään aika ajoin, millainen elintarvikealan tausta minulla on. Vastausta voisi lähteä hakemaan isoäitini ruokakaupasta, jonka edustalta löytyvät ensimmäiset minusta otetut valokuvat. Tai teini-ikäisen Pian selkeästä tahtotilasta opiskella kotitalousopettajaksi. Muutoinkin olen koko elämäni nauttinut hyvästä ruuasta ja juomasta.

Mutta ei, minulla ei ole elintarvikealan koulutusta eikä työkokemusta ennen Elintarviketeollisuusliittoa. Sen sijaan olen opiskellut idänkauppaa, politiikkaa, sosiologiaa ja paljon viestintää. Kaikista niistä – niin kuin pitkästä työkokemuksesta laajasti erilaisissa tehtävissä – on jatkuvasti hyötyä nykyisessä työssäni.

Ruokapoliittisen selonteon yhteydessä puhuttiin paljon ristiinpölytyksestä. Pidän siitä sanasta. Ristiinpölytyksellä haluttiin kuvata sitä, että elintarvikeala tarvitsee monenlaisia osaajia, erilaisista taustoista tulevia ihmisiä ja laaja-alaista kokemusta kehittyäkseen innovatiivisena ja ennakkoluulottomasti uusia ratkaisuja hakevana tulevaisuuden alana.

Elintarviketeollisuus työllistää Suomessa suoraan noin 38 000 ihmistä ja on neljänneksi suurin teollisuuden ala. Työpaikat elintarviketeollisuudessa tuottavat suuren kerrannaisvaikutuksen kansantalouteen. Laskelmien mukaan yksi työntekijä elintarviketeollisuudessa työllistää vähintään kolme muuta työntekijää elintarvikeketjussa ja muualla yhteiskunnassa.

Suuren työllistävyyden lisäksi kotimainen ruoka on tiiviisti läsnä suomalaisten arjessa ja juhlassa. Elintarvikeyritykset haluavat tuottaa vastaisuudessakin ihmisille ruokailoa sekä uusia, laadukkaita ja turvallisia elintarvikeinnovaatioita. Siihen on mitä parhaat edellytykset, sillä elintarvikeyrityksemme ja niiden osaaminen ovat huipputasoa.

Osaamista ja tekijöitä tarvitaan kuitenkin lisää. Elintarvikeala elää vahvasti kotimaisissa ja kansainvälisissä kuluttajatrendeissä ja vaatii siksi jatkuvaa kehitystä, jossa suomalaisten on syytä olla mieluummin edellä kuin vain mukana.

Puute ammattitaitoisista työntekijöistä elintarviketeollisuudessa on alkanut jo nostaa viime aikaisissa suhdannekyselyissä päätään. Yrityksiin tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa laaja kirjo uusia osaajia kaikilta koulutusasteilta, niin työssäoppijoista kuin ammattiopinnoista ja ammattikorkeakoulutetuista aina yliopistokoulutuksen saaneisiin.

Laadukkaan koulutuksen ja vahvan osaamisen kautta rakennetaan tulevaisuuden vastuullista ja elinvoimaista elintarviketeollisuutta. Se maistuu jokaisen suomalaisen elämässä!

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset