Blogi

Hedelmien ja kasvisten vuosi 2021

Kirjoittanut: Elisa Piesala

Julkaistu:

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO on nimennyt tämän vuoden hedelmien ja kasvisten vuodeksi. Tuoteryhmään kuuluvat luonnollisesti myös marjat niin puutarhoista kuin metsistäkin poimittuna. FAO:n tavoite on herättää tietoisuutta ja suunnata hallinnollisia toimia hedelmien ja kasvisten kulutuksen lisäämiseksi.

Samaan tavoitteeseen pyritään myös EU:n Vihreän kehityksen ohjelmassa. Hedelmät ja kasvikset kuuluvat tasapainoiseen ja terveelliseen ruokavalioon. Monille kasvipainotteinen ruokavalio on osa arkea ja osalle muutos kohti aikaisempaa vastuullisempaa elämäntapaa on vasta alussa. Kulttuurin muutos etenee eri tilannenopeuksilla ja vaiheittain.

FAO haluaa nostaa esille vastuullisen kuluttamisen merkityksen sekä hedelmien ja kasvisten myönteisen roolin osana vastuullista ruoantuotantoketjua. FAO:n tavoitteena on myös pyrkiä vähentämään hedelmien ja kasvisten hävikkiä. Vastuullinen toiminta liittyy hedelmien ja kasvisten, kaikkiin tuotantoketjun vaiheisiin kuten varastointiin, kuljetuksiin, kauppaan, prosessointiin, jalostukseen, kaupan pitämiseen, hävikin vähentämiseen sekä kierrätykseen. Koskee myös tuotteiden siirtymiä näiden vaiheiden välillä.

Hedelmien ja kasvisten tuotantoketju on tärkeä osa elintarvikkeiden tuotantoa. Sektori luo työpaikkoja ja työllistää myös Suomessa sekä korostaa paikallisen tuotannon hyötyjä että kehittää hedelmien, marjojen ja kasvisten saatavuutta ja arvontuottoa. Globaali tuotantoketju ja tuonti lisää tarjonnan monipuolisuutta sesonkivaihteluissa ja ylläpitää mm. tuoretuotteiden tasaista saatavuutta.

FAO:n yksi tavoite on myös vahvistaa tuotantokapasiteettia erityisesti kehittyvissä maissa, helpottaa innovatiivisten käytänteiden hyväksymistä ja uusien teknologioiden käyttöönottoa, jotta kasvavaan hedelmien ja kasvisten sekä niiden jalosteiden kysyntään voidaan vastata.

Tarkoituksenmukaisilla jalostusmenetelmillä saadaan hedelmien ja kasvisten sato talteen säilyvään ja kuljetettavaan muotoon. Kuoriminen, pilkkominen, säilöntä, kypsennys, kuivaus ja pakastus ovat tärkeitä säilöntämenetelmiä etikkasäilönnän ja hapattamisen ohella. Teollinen jalostus lisää kuluttajille tarjolla olevien hedelmä- ja kasvisjalosteiden valikoimaa sekä pidentää käyttöaikaa.

Paikallinen hedelmiä, marjoja ja kasviksia jalostava elintarviketeollisuus kehittyy uusien investointien ja tuoteinnovaatioiden myötä. Kasvipohjaisten elintarvikkeiden tarjonta on monipuolistunut nopeasti viime vuosina. Ruoanlaittoa helpottavat hedelmiä ja kasviksia sisältävät säilykkeet, pakasteet, mehut, hillot sekä valmisruokien puolivalmisteet. Näiden avulla kulutuksen myönteinen kehitys helpottuu.

Kevät etenee jo nopeasti ja uusi kasvukausi jälleen alkamassa. Voimme osaltamme auttaa FAO: teemavuoden tavoitteiden toteutumista. Hedelmillä, marjoilla ja kasviksilla sekä niiden monipuolisten jalosteiden nauttimisella saamme lisäksi väriä, makua ja iloa elämään.

Toivotan teille oikein hyvää hedelmien ja kasvisten vuotta 2021!

Kirjoittaja on ETL:n toimialapäällikkö ja Kasvisteollisuusyhdistyksen sihteeri

Kuva: Mostphotos

Jaa artikkeli

Kirjoittaja

Elisa Piesala

Toimialapäällikkö (eläkkeellä 1.6.2024 alkaen)

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset