Artikkeli

ETL:n puheenjohtaja Jari Latvanen: Suomi voi hyvin, kun elintarvikeala menestyy

Julkaistu:

Elintarviketeollisuusliiton puheenjohtaja, HKScanin toimitusjohtaja Jari Latvanen haluaa, että kotimaista ruuantuotantoa arvostetaan.

– Elintarvikeala tuo jokaisen meidän arkeen helpotusta, makua, ruokailoa ja hyvinvointia. Mutta ala on myös laaja ja monimuotoinen verkosto alkutuotannosta teollisuuden ja kaupan kautta jokaiseen ruokapöytään. Ilman yhtä verkoston osaa ei ole toista, ja meitä kaikkia tarvitaan, hän toteaa.

Elintarviketeollisuus työllistää Suomessa suoraan noin 38 000 ihmistä. Koko ruokaketju antaa työpaikan suoraan tai välillisesti jopa 340 000 ihmiselle. Se on 13 prosenttia kaikista Suomen työllisistä.

Jo työllistämisen näkökulmasta alan säilyminen elinvoimaisena on tärkeää, mutta Latvanen löytää kotimaisen elintarviketuotannon vaalimiselle muitakin perusteluja.

– Suomalainen ruoka on puhdasta, luotettavaa ja laadukasta. Korkean laadun takaavat elintarviketeollisuuden omavalvonta sekä yhteistyö viranomaisten kanssa. Oma ruuantuotanto luo turvaa poikkeusoloissa, ja ympäristönäkökulmasta lähellä tuotetun ruuan hyöty on kiistaton. Suomalaiset myös haluavat kotimaista ruokaa.

Suomi syö 2016 -tutkimuksen mukaan meistä 73 prosenttia pitää tärkeänä syödä kotimaista ruokaa.

Yksi elintarviketeollisuuden työpaikka luo kolme työpaikkaa

Työpaikat elintarviketeollisuudessa tuottavat suuren kerrannaisvaikutuksen Suomen kansantalouteen. Laskelmien mukaan yksi työntekijä elintarviketeollisuudessa työllistää vähintään kolme muuta työntekijää muualla yhteiskunnassa.

Koko teollisuudessa työllisyyskerroin on uusimpien lukujen mukaan 2,4. Yksi teollisuustyöpaikka tuottaa siis muille aloille välillisesti 1,4 työpaikkaa. Elintarviketeollisuuden keskimääräistä suurempi välillinen työllisyys perustuu siihen, että alan arvoketju sijaitsee suurelta osin kotimaassa.

– Tästä meidän kannattaa olla ylpeitä, Latvanen kehottaa.

Moderni ja ketterä ala sopeutuu muutoksiin

Elintarvikealan menestyminen ei kuitenkaan ole itsestään selvää. Haasteita aiheuttavat esimerkiksi voimakkaat toimintaympäristön muutokset.

Yhteiskunnan kehitystä ohjaavat tällä hetkellä isot trendit kuten globalisaatio, kansainvälinen kauppapolitiikka, ympäristövaikutusten kasvava merkitys ja teknologian nopea kehitys. Latvasen mukaan nämä kaikki sekä ihmisten ruokatottumusten muutokset vaikuttavat elintarvikealaan.

Suomalaiset elintarvikeyritykset pärjäävät muutosvoimien paineessa hänen mielestään kuitenkin hyvin.

– Elintarviketeollisuus on moderni ja koko ajan kehittyvä ala, jonka vahvuuksiin kuuluu joustava ja ketterä sopeutuminen niin kuluttajien odotuksiin, toimintaympäristön muutoksiin kuin teknologian tuomiin uusiin mahdollisuuksiin.

Vaikuta kotimaisilla elintarvikevalinnoilla

Elintarviketeollisuuden talousnäkymistä Latvanen toteaa, että perusasetelma on myönteinen niin suhdannenäkymien kuin suhdannetilanteenkin osilta. Ala on matkalla parempaan suuntaan, mutta ei ihan niin nopeasti kuin teollisuudessa keskimäärin.

Mitä jokainen meistä voi tehdä, jotta menestystä kohti mentäisiin vielä vauhdikkaammin?

– Syökää ja nauttikaa kotimaista ruokaa! Se edistää suomalaisen ruokaketjun arvostusta ja elinvoimaa. Jos jokainen meistä ostaa kuukausittain kotimaisia ruokia ja juomia yhdellä lisäeurolla, vuodeksi syntyy 1 500 uutta työpaikkaa, Latvanen sanoo.

Latvanen puhui elintarvikealan merkityksestä Elintarvikepäivässä 15. toukokuuta 2018.

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset