Opetus- ja kulttuuriministeriön asettama työryhmä on laatinut esityksen ammatillisesti eriytyneen tutkintoon johtavan koulutuksen tarpeen pitkän aikavälin ennakoinnissa käytettäväksi malliksi sekä ennakoinut esitetyllä mallilla pitkän aikavälin koulutustarvetta.
Pitkän aikavälin koulutustarpeen ennakointimallin tavoitteena on ennakoida päätöksenteon pohjaksi työvoimatarpeeseen perustuva koulutustarve sekä työikäisen väestön koulutusrakenteen kehitystä, jos koulutuksen jakautuminen vastaa ennakoitua koulutustarvetta. Aiemmin ennakointia on tehty Opetushallituksen Osaamisen ennakointifoorumeissa, joissa työelämä (sekä työnantajat että työntekijät) ovat olleet vahvasti mukana.
ETL kiinnitti lausunnossaan huomiota seuraaviin asioihin:
- Työryhmä on koottu vain virkahenkilöstöstä, eikä mukana ole ollut Opetushallituksen edustusta, jonka lakisääteisiin tehtäviin osaamis- ja koulutustarpeiden ennakointi kuuluu.
- Samaan aikaan valmistellaan merkittäviä muutoksia myös työelämätoimikuntamalliin. Näin työelämän osallistumista koulutuksen kehittämiseen ja ennakointiin ollaan murentamassa monesta kohdin yhtä aikaa, arvioimatta näiden esitysten yhteisvaikutuksia
- Malli ei huomioi riittävästi koulutusalakohtaisia erityispiirteitä, toimialojen rakennetta eikä alueellista työvoimatarvetta.
- Esitetyssä ennakointimallissa suuren painoarvon saa tavoite korkeakoulututkinnon suorittaneiden kasvattamiseksi 50%:iin ikäluokasta. Elintarviketeollisuudessa ammatillisen koulutuksen tarve on selkeästi suurempi kuin korkea-asteen (ammattiosaajia 70 % ja
korkeakoulutettuja 30 %), minkä tulisi näkyä paremmin mallin luvuissa. - Ongelmallista on, että mallissa tuottavuuden kriteerinä pidetään myös palkkakertymää. Tämä johtaisi käytännössä siihen, että matalapalkkaisempiin tehtäviin kouluttaminen jopa huoltovarmuuden ja yhteiskunnan kriittisten toimintojen kannalta olennaisella toimialalla, kuten elintarviketeollisuudessa, olisi mallin mukaan kannattamatonta. Palkkakertymä ei takaa työn tuottavuutta.
- On kyseenalaista, että mallissa oletetaan alalle aikaisemmin kouluttautuneiden työttömien toimivan automaattisesti työvoimareservinä. Esimerkiksi monet leipuri-kondiittoriksi valmistuneet eivät koskaan päädy työskentelemään toimialan yrityksissä. Heitä on myöskin työttöminä alueilla, joissa alalla eniten työllistävät yritykset eivät toimi. Siksi on ongelmallista, että tällainen mittari sisältyy ennakointimalliin.
Lue lausunto kokonaan täältä
Ajankohtaiset aiheet tarjottimella
Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset