Uutinen

Elintarviketurvallisuus: Suomalaiset luottavat ruoka-alan tekijöihin eniten EU:ssa 

Kuva: Mostphotos

Julkaistu:

Kuva: Mostphotos

Ruuan turvallisuus on suomalaisille sekä kiinnostuksen kohde että itsestäänselvyys, paljastaa elintarviketurvallisuutta luodannut eurooppalainen selvitys. 

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on selvittänyt Eurobarometrissaan EU-maiden kansalaisten käsityksiä ruuan turvallisuudesta.

Raportin mukaan ruuan turvallisuus kiinnostaa suomalaisia paljon, vaikka toisaalta kuulumme samaan aikaan niiden viiden EU-jäsenmaan joukkoon, joissa kansalaisista yli puolet ei kiinnitä mitään huomiota elintarviketurvallisuuteen, koska sitä pidetään itsestään selvänä.

EU-kansalaisista suomalaiset tietävät parhaiten, että on olemassa säädöksiä, joilla heidän syömänsä ruuan turvallisuus varmistetaan.

Johtaja Marleena Tanhuanpää Elintarviketeollisuusliitosta hehkuttaa raportin tuloksia.

– Säädökset eivät itsessään riitä takaamaan elintarviketurvallisuutta, vaan turvallisuuden eteen tehdään elintarvikeketjussa valtava määrä työtä vapaaehtoisesti joka päivä. Suurimmalle osalle ruokia ja juomia valmistavista yrityksistä lainsäädännön vaatimukset ovat vain minimi.

– Yritysten käyttämissä järjestelmissä on sisäänrakennettuna tavoite, että toimintaa parannetaan ja kehitetään koko ajan. Kuluttajalle elintarviketurvallisuuden pitääkin olla itsestään selvää, Tanhuanpää linjaa.

Yritykset soveltavat tieteellistä tietoa elintarviketurvallisuuden ylläpitämiseen jokapäiväisessä työssään. Osaamista vahvistetaan kouluttamalla työntekijöitä jatkuvasti uusimmista käytännöistä ja uusista riskeistä.

Luottamuksellinen ilmapiiri leimaa Suomea 

Eurobarometrissa selvitettiin muun muassa, mihin tietolähteisiin kansalaiset luottavat ja mikä heitä ruuan turvallisuusasioissa huolestuttaa. Suomi komeilee ykkösenä luottamuksessa lääkäreihin, kansallisiin viranomaisiin, maataloustuottajiin, kauppaan, elintarviketeollisuuteen ja toimittajiin. Julkisiin tiedeyhteisöihinkin luotetaan Suomea enemmän vain Ruotsissa.

Luottamus on verraten suurta myös teollisuuden rahoittamia tai yksityisesti rahoitettuja tutkimusorganisaatioita ja tutkijoita kohtaan. Sen sijaan julkisuuden henkilöihin tai vaikuttajiin suomalaiset eivät juurikaan luota elintarviketurvallisuusriskeistä puhuttaessa.

Joka kolmas vuosi tehtävässä barometrissa eniten muutosta vuodesta 2022 oli tapahtunut EU-kansalaisten luottamuksessa viljelijöitä ja alkutuottajia, viranomaisia ja elintarviketeollisuutta kohtaan. Niihin luotetaan nyt edellistä mittauskertaa enemmän.

Lisätietoja

Marleena Tanhuanpää

Johtaja

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset