Blogi

Elintarvike­turvallisuudesta ja sen tekijöistä

Kirjoittanut: Elisa Piesala

Julkaistu:

Mikrobiologinen ja kemiallinen osaaminen vaativat erityistä huomiota kylmäketjussa kuljetettavien, sellaisenaan tai lämmitettynä syötävien aterioiden valmistajilta. Vaarojen minimoimiseksi elintarviketeollisuudessa aloitettiin vuonna 1993 ei-kilpailullinen yhteistyö elintarviketurvallisuuden parantamiseksi.

Tuolloin perustetun hygieniaryhmän ensimmäisiä jäseniä olivat Elintarviketeollisuusliiton valmisruokasektorin jäsenyritysten elintarviketurvallisuudesta vastaavat henkilöt.

Valmisruokateollisuusyhdistyksen jäsenyritysten tuli ylläpitää hyviä omavalvonnan toimintatapoja yrityksessään. Yhteisillä ohjeilla hygieniaosaamista haluttiin kehittää ja parantaa tuotteiden laatumielikuvaa.

Hygienian keskeisiä tekijöitä ovat hyvä tuotantohygienia, kylmäketjun katkeamaton hallinta, säilyvyysaikojen määrittäminen ja olosuhteiden valvonta koko ketjussa. Hyvän hygienian hyödyt ovat moninaiset; se säästää raaka-aineita, työpanoksia, pakkausmateriaaleja ja ylläpitää ihmisten hyvinvointia. Parhaimmillaan koko sektorin tunnettuus ja kuluttajien luottamus kehittyvät positiivisesti.

Hygieniaryhmän nimi muutettiin ETL:n Elintarviketurvallisuusryhmäksi vuonna 2021. Huomioita kiinnitetään nyt myös kemiallisiin elintarviketurvallisuusriskeihin, myös osaamispohja on laajentunut, kun mukaan ovat tulleet meijereiden, kasvisjalostajien sekä kala-alan asiantuntijat.

Työryhmän käytetyin ohje on ollut Elintarvikkeiden mikrobiologisia ohjausarvoja viimeisenä käyttöpäivänä tai parasta ennen -päivänä. Suositus julkaistiin ensimmäisen kerran toukokuussa 2000 ja sen kuudes päivitys valmistui 2022. Suosituksesta on nyt julkaistu myös englanninkielinen versio.

Kesäistä ja valoisaa elintarviketurvallisuuspäivää kaikille!

ETL:n elintarviketurvallisuusryhmä on tehnyt yhteistyötä elintarvikehygienian kehittämiseksi jo 30 vuotta!

Jaa artikkeli

Kirjoittaja

Elisa Piesala

Toimialapäällikkö (eläkkeellä 1.6.2024 alkaen)

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset