Tiedote

Elintarviketeollisuusliiton uusi puheenjohtaja Annikka Hurme: Arkijärkeä sääntelyyn

Julkaistu:

Valio Oy:n toimitusjohtaja Annikka Hurme on valittu Elintarviketeollisuusliiton hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi. Hän aloittaa tehtävässään vuoden 2019 alussa. Valinta tehtiin tänään liiton syyskokouksessa Helsingissä.

Elintarviketeollisuus on Euroopassa suurin teollisuudenala, joka työllistää huikeat 4,5 miljoonaa ihmistä. Ala on myös kaikkein säännellyin: Suomessakin siihen kohdistuu raskas ja paikoin vaikeasti hallittava säädöskokonaisuus, joka kattaa elintarvikelainsäädännön lisäksi ympäristö-, kilpailu- ja työlainsäädännön, hankintalain, alkoholi- ja anniskelulain, rehulainsäädännön sekä lainsäädännöt kotieläintuotannosta ja terveydensuojelusta.

– Suomessa on oltu historiallisen hyviä sääntelemään. Sääntely kuuluu asiaan ja pitää elintarvikealalla laadun korkeana, mutta sen pitää olla tarkoituksenmukaista ja tämän päivän yhteiskunnan tarpeita vastaavaa, Annikka Hurme linjasi liiton 75-vuotisjuhlassa Kalastajatorpalla.

Lainvalmistelijoiden ja päättäjien on käytettävä arkijärkeä ja mietittävä yhdessä yritysten kanssa, mitä toimintoja kannattaa säännellä laeilla ja normeilla ja milloin sääntelyä ei tarvita. Hyvin valmistellun ja sopivasti mitoitetun sääntelyn tavoitteena pitää olla suomalaisten yritysten kilpailukyvyn ja kannattavuuden vahvistaminen.

Kotimaisen elintarviketuotannon kilpailukyvyn on oltava pitkällä aikavälillä hyvä, jotta elintarvikeketjun kaikki osapuolet pystyvät toimimaan elinvoimaisesti.

– Elintarvikealan kilpailukyky vahvistuu, kun esimerkiksi elintarvikkeisiin kohdistuvaa verotusta tarkastellaan kokonaisuutena eikä yksittäisille tuotteille aseteta pisteveroja. Myös edellytykset kannattavalle alkutuotannolle on turvattava Suomen pohjoisia olosuhteita tasaavilla EU- ja kansallisilla tuilla, Annikka Hurme sanoo.

Elintarvikeviennissä Suomen valtteja ovat ruuan puhtaus, laadukkuus, turvallisuus ja toimitusvarmuus. Viennin vastapainona on tuonti, jossa kehitys on ollut valitettavan nousuvoittoista. Kun elintarvikevienti kasvoi viime vuonna 1,5 miljardista eurosta 1,6 miljardiin euroon, tuonnissa kasvu oli 4,5 miljardista 4,8 miljardiin.

– Käännetään kehityksen suunta päinvastaiseksi! Viennin vauhdittamisen rinnalla on olennaista kehittää tuontia korvaavia tuotteita. Sille ei pitäisi olla mitään estettä, sillä osaaminen on modernissa elintarviketeollisuudessamme huipputasoa. Huolehditaan siitä, että yritykset saavat palvelukseensa osaavia ihmisiä kaikilta koulutusasteilta valmistuneista sekä työssäoppimisen kautta, Annikka Hurme kannustaa.

* * *
Syysliittokokouksessa Elintarviketeollisuusliitolle valittiin myös varapuheenjohtaja ja hallitus. Varapuheenjohtajaksi valittiin Elonen Oy Leipomon toimitusjohtaja Jari Elonen.

Elintarviketeollisuusliiton hallitus vuonna 2019

Puheenjohtaja
Toimitusjohtaja Annikka Hurme, Valio Oy *

Varapuheenjohtaja
Toimitusjohtaja Jari Elonen, Elonen Oy Leipomo / Suomen Leipuriliitto ry *

Toimitusjohtaja Lasse Aho, Olvi Oyj
Toimitusjohtaja Pasi Flinkman, Orkla Foods Finland Oy
Toimitusjohtaja Anders Frydenlund, Oy Sinebrychoff Ab
Toimitusjohtaja Juha Gröhn, Atria Oyj *
Toimitusjohtaja Kai Gyllström, Arla Oy *
Toimitusjohtaja Maria Hanho, Vaissi Oy
Toimitusjohtaja Juha Helokoski, Eckes-Granini Finland Oy
Toimitusjohtaja Tero Hemmilä, HKScan Oyj
Toimitusjohtaja Erja Hyrsky, Unilever Finland Oy
Toimitusjohtaja Thomas Isaksson, Vaasan Oy
Toimitusjohtaja Harri Jaakkola, Leivon Leipomo Oy
Toimitusjohtaja Timo Jänne, Linkosuon Leipomo Oy
Konsernijohtaja Erkki Järvinen, Oy Snellman Ab
Toimitusjohtaja Kalle Järvinen, Oy Hartwall Ab *
Toimitusjohtaja Jean Karavokyros, Oy Halva Ab *
Toimitusjohtaja Matti Karppinen, Saarioinen Oy *
Toimitusjohtaja Lasse Koski, Laihian Mallas Oy
Toimitusjohtaja Niklas Kumlin, Helsingin Mylly Oy
Toimitusjohtaja Pekka Kuusniemi, Raisio Oyj *
Konsernijohtaja Rolf Ladau, Paulig Oy *
Toimitusjohtaja Lauri Lundén, Oy Lunden Ab Jalostaja
Toimitusjohtaja Jyrki Saarela, Wursti Oy J & J / Lihakeskusliitto
Toimitusjohtaja Marina Sabel, Riitan Herkku Oy
Toimitusjohtaja Mikko Sairanen, Osuuskunta Maitomaa
Toimitusjohtaja Johanna Sewón-Kievari, Froneri Finland Oy
Toimitusjohtaja Matti Sipilä, Suomen Sokeri Oy
Toimitusjohtaja Pekka Tennilä, Altia Oyj
Toimitusjohtaja Juha Vanhainen, Apetit Oyj *
Toimitusjohtaja Kirsi Vesterinen, Myllyn Paras Finland Oy
Konsernijohtaja Christoph Vitzthum, Oy Karl Fazer Ab *
* työvaliokunnan jäsen

  • Haastattelupyynnöt Annikka Hurmeelle Valion mediadeskin kautta, puh. 010 381 2118, mediadesk@valio.fi


Valion toimitusjohtaja Annikka Hurme aloittaa Elintarviketeollisuusliiton puheenjohtajana vuoden 2019 alussa.

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset