Tiedote

Elintarviketeollisuus ylsi ainoana plussalle suhdanneodotuksissa

Julkaistu:

Elintarviketeollisuus on tällä hetkellä elinkeinoelämän ainoa toimiala, jossa sekä suhdannetilanne että odotukset näyttävät plussaa.

Toisin kuin suomalainen teollisuus kautta linjan, elintarvikeyritykset arvioivat EK:n tuoreessa barometrissa suhdanteidensa kohenevan hieman lähikuukausina. Alan yritykset kuvaavat vallitsevaa tilannettaan yhä vaatimattomaksi, mutta tilanne on parempi kuin viime syksynä.

Suhdannebarometrilla on vakava viesti. Se osoittaa yhtäältä elintarviketeollisuuden suhdannevakauden, mutta kertoo toisaalta poikkeuksellisen voimakkaasta käänteestä. Koko teollisuuden suhdanneodotuksia kuvaa saldoluku -29, elintarviketeollisuuden odotuksia vielä +5.

Elintarviketeollisuuden tuotannon ja myynnin odotetaan jatkavan lähikuukausina varovaista kasvuaan, erityisesti joulusesongin vaikutuksesta. Ruoka- ja juomayritysten työllisyyden ei sen sijaan odoteta enää paranevan.

– Vahva kotimarkkinakysyntä on elintarviketeollisuudelle elinehto, kuten on myös koko teollisuuden ja palvelualojen menestys. Päättäjien pitää varmistaa nyt kaikin keinoin, että elintarvikeyritysten kyky toimia kansantalouden vakauttajina säilyy tulevissakin suhdannekuopissa, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Pia Pohja tähdentää.

– Muuten on vaarana, että alan erittäin suuri välillinen vaikutus työllisyyteen heikkenee. Yksi työpaikka elintarviketeollisuudessa tuo työtä kolmelle muulle henkilölle yhteiskunnassa. Elintarviketeollisuudella on toimialoista suurin suhteellinen kokonaisvaikutus työllisyyteen: 15 henkilöä työllistyy yhden miljoonan euron tuotosta kohti, Pia Pohja jatkaa.

Alan yritysten kantokyky taattava

Elintarviketeollisuuteen kohdistuu Suomessa kova verorasitus ja kasvava sääntelypaine. Valtion tämän vuoden budjetissa valmiste- ja arvonlisäverojen kertymäksi arvioidaan 3,6 miljardia euroa.

Esimerkiksi juomia valmistavat yritykset maksavat virvoitusjuomaveroa kohtuuttoman paljon, peräti 175 miljoonaa euroa vuodessa. Juoma-alan liikevaihtoon suhteutettuna se on sama kuin jos Suomen koko metsäteollisuudelle asetettaisiin yli 3 miljardin euron vuotuinen valmisteverotaakka!

– On selvää, että näin raskas vero heikentää suuresti alan kasvua ja yritysten mahdollisuuksia tarjota työpaikkoja, Pia Pohja painottaa.

Suomalaisten elintarvikkeiden vienti on vauhdittunut tänä vuonna ilahduttavasti. Barometrissa yritykset ennakoivat myötätuulta vientiin myös lähikuukausina. Tullitilastojen mukaan elintarvikeviennin arvo ylitti tämän vuoden tammi-heinäkuussa 1 miljardia euroa, kun viime vuoden vastaavalla jaksolla vienti oli 887 miljoonaa euroa.

– Vienti on suomalaiselle elintarviketeollisuudelle suurin mahdollisen kasvun lähde. On hienoa, että myönteinen vire näkyy yritysten odotuksissa, Pia Pohja kommentoi.

* EK:n Suhdannebarometrin mukaan elintarviketeollisuuden odotuksia kuvaava saldoluku oli lokakuussa +5, kun se oli edellisessä mittauksessa heinäkuussa +1. Vallitseva suhdannetilanne sai nyt lukeman +11 (heinäkuussa +8). Saldoluku saadaan vähentämällä myönteistä kehitystä kuvanneiden yritysten osuudesta kielteistä kehitystä kuvanneiden osuus.


Kuva: Mostphotos

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset