Tiedote

Elintarviketeollisuus vaatii koronatoimiin välittömiä korjausliikkeitä ja selkeyttämistä

Julkaistu:

Koronaviruksen omikronmuunnoksen leviävyys ja tartuttavuus haastavat yhteiskunnan kannalta kriittisiä toimijoita. Myös elintarvikeyritysten normaalitilanteessa alhaiset sairauspoissaolot ovat lisääntyneet jonkin verran ja lisäksi altistuneiden poissaolot ovat kasvaneet merkittävästi.

Elintarviketeollisuusliitto vaatii päätöksentekijöiltä välitöntä reagointia uuteen tautitilanteeseen. Karanteeniaikoja on lyhennettävä ja julkisen sektorin testijonoja on saatava purettua nopeammin, jotta elintarvikeyritysten toimintakyky voidaan turvata. Myös rokotustahtia on tehostettava.

– Pitkät karanteenit ja ruuhkautunut testausjärjestelmä tuovat haasteita työntekijöiden käytettävyyteen elintarvikeyrityksissä. Peräänkuulutamme viranomaisilta nopeita korjausliikkeitä, jottei yritysten tuotantokyky ja koko ruokaketjun toiminta vaarannu, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Mikko Käkelä sanoo.

Myös nykyiset koronaohjeistukset vaativat Elintarviketeollisuusliiton mukaan selkeyttämistä.

– Testaus- ja karanteeniperiaatteisiin tarvitaan valtakunnalliset, yhdenmukaiset ohjeet. Sekä yritykselle että työntekijälle pitäisi sairaus- tai altistustapauksessa olla heti selvää, miten testauksen ja karanteenin suhteen toimitaan. Erityisesti kotitestien roolia on tarkennettava. Lisäksi alueellisten ohjeistusten kirjo voi luoda ongelmia yrityksille, jotka toimivat useassa toimipisteessä, Käkelä huomauttaa.

Elintarvikeyrityksillä on kriittinen rooli kotimaisen ruuan huoltovarmuudessa. Ne ovat läpi pandemian yhdessä ruokaketjun muiden toimijoiden kanssa turvanneet ruuan saatavuuden ilman häiriötilanteita.

– Elintarvikkeiden tuotanto- ja jakeluketju on osoittanut hienosti kykynsä toimia poikkeustilassa hyvällä yhteistyöllä. Myös toiminta yhteiskunnan organisaatioiden, kuten Huoltovarmuuskeskuksen, kanssa on ollut onnistunutta. Vakaa yhteiskunta ja toimiva ruokahuolto ylläpidetään tulevaisuudessakin hyvällä havainnoinnilla, reagointikyvyllä ja avoimella vuoropuhelulla, Elintarviketeollisuusliiton valmiuspäällikkö Jyri Valmu painottaa.

Kuva: Mostphotos

Lisätietoa

Mikko Käkelä

Toimitusjohtaja

Jyri Valmu

Asiantuntija (eläkkeellä 1.6. 2024 alkaen)

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset