Tiedote

Elintarviketeollisuus tyytyväinen ruokaketjun sopimusten tarkasteluun kokonaisvaltaisesti

Julkaistu:

Vuoropuhelun jatkaminen ja pitkäjänteisten ratkaisujen löytäminen olennaista ruuantuotannon kannattavuuskriisin ratkaisemiseksi.

Ruokaketjun edustajat alkutuotannosta, elintarviketeollisuudesta ja päivittäistavarakaupasta ovat etsineet yhdessä elintarvikemarkkinavaltuutetun kanssa ratkaisuja kannattavuuskriisiin, joka johtuu ruoka-alan panostuotteiden huomattavasti kohonneista kustannuksista ja viime kesän vaikeista sääoloista.

Elintarviketeollisuusliitto jakaa huolen ruokaketjun heikentyneistä toimintaedellytyksistä, kannattavuudesta ja kilpailukyvystä. Alkutuotannossa kustannukset ovat nousseet erityisen voimakkaasti eikä elintarviketeollisuuskaan ole välttynyt kustannusten nousulta. Myös elintarvikkeita jalostavat yritykset maksavat tällä hetkellä enemmän tuotteittensa valmistuksesta kuin saavat niistä hintaa markkinoilta.

– Etsimme ulospääsyä kriisistä koko ruokaketjun voimin. Tulemme tarkastelemaan asiaa koko ketjun ja kaikkien sopimussuhteiden kautta, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Mikko Käkelä sanoo.

Elintarviketeollisuus tekee kymmeniä, ellei satoja sopimuksia tuotteittensa myynnistä lukuisten koti- tai vientimarkkinoilla toimivien asiakkaittensa kanssa. Sopimuskumppaneita ovat muun muassa alkutuotannon panostuottajat ja yritykset, toiset elintarvikeyritykset, päivittäistavara- ja tukkukaupat, julkisen sektorin ruokapalvelutoimijat sekä ravintolat ja matkailuyritykset, kuten varustamot.

Jokaisen tuotteen hinta määräytyy yksilöllisesti sen kustannusrakenteen, jalostusasteen sekä kilpailutilanteen mukaan.

– Voimme etsiä keinoja kustannusten muutosten huomioimisesta eri sopimussuhteissa. Hinnoista päättäminen on vain ja ainoastaan yritysten tehtävä. Tähän vapauteen julkisen vallan ei pidä puuttua, Käkelä linjaa.

Hänen mukaansa mahdollisten ratkaisutoimenpiteiden on oltava neutraaleja ja sovelluttava ruokaketjun kaikkiin sopimussuhteisiin. Ratkaisut eivät saa heikentää EU:n sisämarkkinoiden toimintaa, suomalaisen elintarvikeketjun kansainvälistä kilpailukykyä tai ruokaturvaamme. Sopimusvapautta tai markkinaehtoista toimintaa ei pidä rajoittaa kohtuuttomasti.

– Yksinkertaista ratkaisua monimutkaiseen ongelmaan on erittäin haastava löytää. Vuoropuhelun jatkaminen ja pitkäjänteisten ratkaisujen löytäminen ovat oleellisia, sillä jo nyt tiedetään, että EU:n vihreä siirtymä tuo mukanaan runsaasti uusia kustannuksia, jotka vaikuttavat tulevaisuudessa koko elintarvikealan kannattavuuteen, Käkelä sanoo.

Kuva: Mostphotos

Lisätietoa

Mikko Käkelä

Toimitusjohtaja

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset