Artikkeli

Elintarviketeollisuus säästää energiaa etuajassa

Julkaistu:

Useat kymmenet elintarvikealan yritykset tehostavat energian käyttöään vapaaehtoisten sopimusten kannustamina. Vuodelle 2025 asetetusta säästötavoitteesta oli viime vuoden loppuun mennessä koossa jo upeat 83 prosenttia!

Iso joukko suomalaisia yrityksiä eri toimialoilta, myös elintarviketeollisuudesta, on tehostanut energian käyttöään vapaaehtoisilla sopimuksilla jo lähes kahden vuosikymmenen ajan.

Sopimusten ansiosta Suomessa säästyy vuosittain valtava määrä energiaa. Se tarkoittaa puolestaan energia- ja kustannustehokkaampaa tuotantoa, josta syntyy vähemmän hiilidioksidipäästöjä.

Vapaaehtoisuuteen perustuva malli on toimialojen ja valtion yhdessä valitsema keino, jolla pyritään täyttämään Suomelle asetetut kansainväliset velvoitteet energiatehokkuuden saralla ilman uutta lainsäädäntöä tai muita pakkokeinoja. Energiatehokkuuden parantaminen on yksi tärkeimmistä toimista ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä.

Vapaaehtoiset sopimukset soveltuvat Suomeen hyvin, sillä suomalaiset ovat sanansa mittaisia ihmisiä. Teemme sen mitä lupaamme ja pidämme kiinni siitä minkä sovimme. Toteutamme tekoja, jotka tiedämme kannattaviksi ja hyödyllisiksi.

Sopimukset mahdollistavat yrityksille joustavan tavan investoida energiatehokkuuteen tai toteuttaa muita toimia energiankäytön tehostamiseksi. Tehostamisessa saa edetä omaan tahtiin yrityksen omista lähtökohdista, ja valtiolta voi hakea tukea investointeihin.

Kustannuksia säästyy, hiilidioksidipäästöt vähenevät

Energiatehokkuussopimuksia solmitaan useamman vuoden ajanjaksolle. Juuri nyt on meneillään vuodet 2017–25 kattava sopimuskausi. Sen aikana elintarviketeollisuuden tavoitteena on, että vuoden 2025 loppuun mennessä alan yritykset ovat tehostaneet energian käyttöään yhteensä 234 gigawattitunnilla.

Väliaikatarkastelussa vuoden 2020 lopussa elintarvikeyritysten saavutukset olivat suorastaan erinomaisia: energiankäytön tehostamistavoitteesta oli saavutettu peräti 83 prosenttia. Tästä jos mistä on syytä olla ylpeä!

Vuoden 2020 lopussa elintarviketeollisuudesta oli sopimustoiminnassa mukana 37 yritystä ja 87 toimipaikkaa eri puolilta Suomea. Ne olivat toteuttaneet yhteensä 459 erilaista energiatehokkuustoimenpidettä ja investoineet energiatehokkuuteen 23 miljoonaa euroa.

Elintarvikeyritysten toimien seurauksena energiaa säästyy vuosittain 168 gigawattituntia. Hiilidioksidipäästöt pienenevät 35 miljoonaa tonnia ja kustannussäästöjä kertyy 9,1 miljoonaa euroa.

Vuoden 2021 aikana energiatehokkuussopimuksiin on liittynyt lisää elintarviketeollisuuden yrityksiä. Niitä on nyt mukana 43 eli kuusi enemmän kuin viime vuoden lopussa, ja myös toimipaikkojen määrä on kasvanut 87:stä 94:ään.

Näistä lukemista on hyvä jatkaa kohti yhä energia- ja kustannustehokkaampaa tuotantoa ja pienempiä päästöjä.

Saarioinen remontoi isosti energiankäyttöään Huittisissa

Yksi elintarviketeollisuuden energiatehokkuussopimusta menestyksellä hyödyntävistä yrityksistä on Saarioinen Oy, joka on toteuttanut ison energiaremontin tuotantolaitoksellaan Huittisissa.

Hilloja, salaatteja ja salaatinkastikkeita valmistavan tehtaan tuotantotiloja oli laajennettu ja niiden energiankäyttöä tehostettu viiden vuosikymmenen aikana useaan otteeseen, mutta muutama vuosi sitten päädyttiin tekemään perusteellinen ja kokonaisvaltainen energiaremontti.

Remontissa muun muassa modernisoitiin ilmanvaihtoa, lämmitystä ja työtilojen jäähdytystä. Valaisimet vaihdettiin ledeiksi. Kiinteistötekniikka digitalisoitiin ja yhdistettiin älykkääksi kokonaisuudeksi. Tavoitteena oli noin 15 prosentin säästö lämmön ja sähkön kulutukseen, mihin myös päästiin. Hiilidioksidipäästöt ovat vähentyneet runsaalla 600 tonnilla.

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset