Uutinen

Elintarviketeollisuus on haka vähentämään hävikkiä

Julkaistu:

Suomessa päätyy vuosittain noin 400 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa jätteeksi. Hävikkiviikon kunniaksi kokosimme esimerkkejä siitä, mitä suomalainen elintarviketeollisuus tekee ruokahävikin vähentämiseksi.

Tehokkain keino ruokahävikin vähentämiseen on estää sen syntyminen kokonaan. Ruokien ja juomien valmistuksessa kaikki raaka-aineet pyritäänkin lähtökohtaisesti hyödyntämään mahdollisimman tehokkaasti. Tähän on pitkät perinteet ja se on yleensä myös taloudellisesti järkevää.

Elintarvikealan yritykset kehittävät jatkuvasti uusia tuotteita, joiden tavoitteena on vähentää hävikkiä. Esimerkiksi makeisten tuotekehityksessä on jo 1960-luvulta lähtien hyödynnetty tuotannossa syntyviä sivuvirtoja. Myös uusia innovaatioita syntyy jatkuvasti. Juomahyllystä voi nykyään löytää esimerkiksi oluen, jonka valmistuksessa on käytetty edellisten päivien leipää.

Pakkaus suojaa ruokaa ja helpottaa sen käsittelyä

Pakkauksilla on tärkeä rooli suojata ruokaa ja helpottaa elintarvikkeiden käsittelyä. Elintarviketeollisuus tekee valtavasti töitä pakkausmateriaalien vähentämiseksi ja kehittääkseen ympäristöystävällisempiä pakkauksia. Oikeilla pakkausvalinnoilla voidaan parantaa tuotteiden säilyvyyttä ja siten ehkäistä ruokahävikin syntymistä.

Teollisesti pakattujen elintarvikkeiden hygieniataso on korkea ja tiiviissä pakkauksessa tuotteen säilyvyyttä voidaan pienentää esimerkiksi suojakaasun avulla. Pakkaukset helpottavat myös elintarvikkeiden käsittelyä kotitalouksissa, mistä esimerkkinä toimivat uudelleensuljettavat juusto- tai leikkelerasiat.

Yksi iso syy ruokahävikin syntymiseen on edellisten päivien ruuantähteet, jotka unohtuvat jääkaappiin ja päätyvät lopulta roskiin. Tähän ongelmaan ruokia ja juomia valmistava teollisuus vastaa tarjoamalla erikokoisia pakkauksia, joista jokainen voi valita omaan tarpeeseensa sopivan määrän ruokaa tai juomaa

Kuluttajat ratkaisevassa roolissa

Suomessa yli kolmasosa ruokahävikistä syntyy kotitalouksissa. Kotitalouksilla on siis merkittävä rooli siinä, että syömäkelpoista ruokaa päätyy jätteeksi. Elintarviketeollisuus haluaa auttaa kuluttajia vähentämään tätä hävikkiä, ja monien alan yritysten verkkosivuilta löytyy reseptejä ja vinkkejä tähän tarkoitukseen

Jokaiseen elintarvikkeeseen merkitään myös viimeinen käyttöpäivä tai parasta ennen päivä sen mukaan, miten helposti pilaantuvasta tuotteesta on kyse. Parasta ennen -merkintä tarkoittaa tuotteen vähimmäissäilyvyysaikaa. Oikein säilytettynä ja käsiteltynä tällaiset tuotteet ovat yleensä käyttökelpoisia vielä päiväyksen jälkeenkin. Käyttökelpoisuuden voi todeta katsomalla, haistamalla ja maistamalla.

Hävikkiviikolla 22.-26.9.2025 käytännön esimerkkejä elintarviketeollisuuden hävikin vähentämisessä esillä ETL:n somekanavissa sekä Kuluttajaliiton webinaarissa 23.9. klo 9.00.

Lisätietoa

Laura Aalto

Vastuullisuuden ja kestävän kehityksen asiantuntija

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset