Tiedote

Elintarviketeollisuudessa ei haaskata ruokaa hävikkiin

Julkaistu:

Elintarviketeollisuus kantaa kortensa kekoon hävikinhallinnassa päivittäisellä suunnittelulla, huipputason osaamisella ja jatkuvalla kehittämisellä. Tänään 13.9. käynnistyneellä Hävikkiviikolla halutaan muistuttaa, että hävikin vähentäminen on yksi konkreettisimmista arjen ympäristöteoista. 

Suomalaisessa elintarvikeketjussa syntyy vuosittain noin 360 miljoonaa kiloa ruokahävikkiä. Tiedetään, että valtaosa, eli noin kolmannes, ruokaketjun hävikistä syntyy kotitalouksissa. Elintarviketeollisuudesta syntyvä ruokahävikin osuus on noin viidesosa koko ketjun ruokahävikistä.

Elintarviketeollisuudessa ruokahävikkiä syntyy alle kaksi prosenttia koko tuotantovolyymiin suhteutettuna. Vähäkin hävikki on kuitenkin liikaa sekä ympäristön että yrityksen kannattavuuden näkökulmasta.

– Yrityksissä hävikkiä ennaltaehkäistään ja vähennetään läpi tuotantoketjun alkaen tuotekehityksestä ja raaka-aineiden tilauksesta tuotteiden valmistukseen, pakkaamiseen ja kuljetukseen saakka, johtaja Marleena Tanhuanpää Elintarviketeollisuusliitosta kertoo.

Elintarvikealan yritysten konkreettisia keinoja vähentää hävikkiä ja toimia materiaalitehokkaasti esitellään Elintarviketeollisuusliiton vastuullisuussivustolla.

Hävikinhallinta yksi monista elintarviketeollisuuden ympäristötoimista

Hävikin ennaltaehkäisy on konkreettinen keino vähentää ruokaketjun ympäristövaikutuksia ja on osa elintarvikealan laajoja ympäristövastuutoimia. Elintarvikealan toimijoilla on jaettu vastuu osallistua ilmastomuutoksen hillintään, ja siksi vähähiilisen ruoantuotannon edistäminen on osa elintarviketeollisuuden arkea.

Elintarvikeyritykset tekevät työtä kestävän tuotannon eteen monella rintamalla. Ympäristövastuuseen kuuluu esimerkiksi luonnon monimuotoisuudesta, vesijalanjäljestä ja materiaalitehokkuudesta huolehtiminen. Kestävään toimintaan lukeutuvat myös tuotantoeläinten hyvinvointi, elintarvikkeiden ravitsemuksellinen sisältö sekä yritysten sosiaalisen vastuu ja taloudellinen kannattavuus.

Vastuullisuusteoissa kukaan ei toimi tyhjiössä, vaan kestäviä ratkaisuja rakennetaan erityisesti yhteistyön avulla.

– Elintarviketeollisuus on näyttänyt yhdessä muiden ruokaketjun osaajien kanssa hienoja onnistumisia esimerkiksi materiaalitehokkuudessa, Tanhuanpää iloitsee.

Suomen elintarvikeala on luonut oman materiaalitehokkuuden sitoumuksensa, johon liittyneet teollisuuden ja kaupan yritykset vähensivät vuonna 2020 yhteensä yli 5,7 miljoonaa kiloa ruokahävikkiä.

Vähentämällä hävikkiä säästetään euroja ja arvostetaan ruokaa

Elintarviketeollisuuden vastuullisuustoimien vaikutukset näkyvät myös laajemmin kuluttajien palveluna. Esimerkiksi kotitalouksien ruokahävikkiä minimoidakseen yritykset tarjoavat erilaisia pakkauskokoja erikokoisten talouksien tarpeisiin.

Ruokahävikki on ravitsemuksellista ja taloudellista hukkaa. Onnistunut pakkausvalinta auttaa hävikin vähentämisen lisäksi kuluttajaa valitsemaan oikean annoskoon ja pitää huolen tuotteen säilyvyydestä.

– Vain syöty ruoka ravitsee, muistuttaa Tanhuanpää.

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset