Tiedote

Yritykset kurottavat kohti parempaa

Julkaistu:

Suhdanteet ovat ottaneet elintarviketeollisuudessa kahden viime vuoden aikana askeleen kohti parempaa. Alan tuoreesta talouskatsauksesta käy ilmi, että kasvu jatkuu hyvällä tasolla ja yritykset odottavat myönteisen kehityksen jatkuvan.

Matkaa huippuvuosiin riittää kuitenkin kurottavaksi, sillä kasvu ei ole kiihtynyt elintarviketeollisuudessa yhtä nopeasti kuin muussa teollisuudessa eivätkä kaikki optimistiset odotukset esimerkiksi tilausten määrän noususta ole täyttyneet.

Elintarviketeollisuuden liikevaihto on parantunut sekä kotimaassa että viennissä – vientiliikevaihto on ponkaissut vuoden 2016 aallonpohjasta. Tilastot osoittavat lisäksi, että alan kannattavuus lähti kohenemaan jo kaksi vuotta sitten, vaikka liikevaihto kehittyi tuolloin vaisummin. Liiketulos heikkeni, mutta samaan aikaan varsinaista voittoa kuvaava nettotulos parani.

– Yritysten tekemät tehostamistoimet tuottavat nyt tulosta sanan varsinaisessa merkityksessä. Kysyntä on elpynyt talouden yleisen piristymisen myötä ja esimerkiksi kilpailua haittaavasta makeisverosta on päästy eroon, johtaja Heli Tammivuori Elintarviketeollisuusliitosta kommentoi.

Elintarviketeollisuusliiton jäsenkyselyssä joulukuussa 2017 yritykset ennakoivat niin ikään myötätuulen vievän alaa eteenpäin tänä vuonna ja arvioivat kannattavuuden, myynnin ja viennin kehittyvän suotuisasti.

Valoisista näkymistä huolimatta hyvän kehityksen jatkumiseen ei pidä kuitenkaan tuudittautua. ETL:n kyselyn mukaan raaka-aineiden ja tarvikkeiden hankintakulut kasvoivat elintarvikeyrityksissä viime vuonna. Hankintakulujen odotetaan nousevan myös tänä vuonna, samoin henkilöstön palkka- ja muiden sivukulujen.

– Ruoka- ja juomayritysten liikevaihdosta noin 85 prosenttia tulee kotimaasta. Talouskatsauksen mukaan ala on saanut viime kuukausina tilauksia kotimaasta vähemmän kuin odotettiin ja viennissäkin tilaukset ovat jääneet keskimääräistä vähäisemmiksi. Siksi on varottava lisäämästä alaa kuormittavaa hallinnollista taakkaa ja muuta byrokratiaa, Heli Tammivuori painottaa.

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset