Tiedote

Elintarviketeollisuuden talouskatsaus: Kuluttajien luottamuksen vahvistaminen talouden elpymisen ytimessä

Julkaistu:

Elintarviketeollisuuden tuore talouskatsaus osoittaa, että koronapandemian aiheuttamasta, erittäin haasteellisesta keväästä huolimatta elintarvikeyritykset ovat onnistuneet pitämään tuotantonsa käynnissä lähes normaalisti ja tarjoamaan suomalaisille ruokia ja juomia poikkeusoloissa.

Yritykset ja niiden henkilöstö ovat venyneet ja tehneet lujasti töitä vastatakseen kysynnän nopeisiin ja välillä vaikeasti ennakoitaviin vaihteluihin sekä taatakseen tilaustensa toimitusvarmuuden.

– Kuluttajien luottamuksen vahvistaminen ja ostovoiman turvaaminen ovat keskeisintä tulevina kuukausina, jotta elintarvikeala pystyy edelleen työllistämään ja pitämään pyörät pyörimässä koronasta toipuvassa Suomessa. Myös kannattavasta yritystoiminnasta ja elintarviketeollisuuden kansainvälisestä kilpailukyvystä on pidettävä huolta, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Pia Pohja kommentoi.

Koronakriisin vaikutukset elintarviketeollisuudessa näkyvät kysynnän muuttuneena rakenteena. Esimerkiksi ruokaostokset suunnitellaan nyt aiempaa tarkemmin, ostoksilla käydään harvemmin ja ruokaa tilataan kotiin netistä ja ravintoloista aiempaa enemmän.

Toisaalta kodin ulkopuolella syöminen ei ole vielä palautunut ennalleen ja esimerkiksi henkilöstö- ja opiskelijaravintoloiden kysynnän elpyminen riippuu pitkälti siitä, miten suuressa määrin etätyö ja -opiskelu yleistyvät.

– Miten pysyviksi muutokset jäävät, riippuu koronarajoitusten lieventymisestä, kuluttajien tulevaisuudenuskon palautumisesta, talouden elpymisestä ja talouskasvun käynnistymisestä, Pia Pohja sanoo.

Elintarvikeyritysten luottamus talouteen on romahtanut useissa Euroopan maissa. Suomessa luottamus ei ole heikentynyt yhtä paljon. Vaikka suhdannekuva on alalla normaalia harmaampi ja tilauskirjat ohentuneet, tuotanto-odotukset tuleville kuukausille ovat kuitenkin luottavaiset.

– Ravintolasektorin luottamuksen palauttaminen on koko elintarvikeketjulle äärimmäisen tärkeää. Ravintoloiden rajoitukset olisikin tautitilanteen salliessa poistettava pikaisesti, jotta alan kysyntä voi elpyä ja työllisyys palautua.

Kestävän kasvun ja työllisyyden edistäminen on nyt tärkeämpää kuin koskaan, etteivät elintarvikealan myönteiset odotukset valu hukkaan. Ruoka- ja juomayritykset ovat investoineet vähähiilisyyteen ja kestävään tuotantoon jo paljon. Ruuan tuotannon kestävyysnäkökohtien huomioiminen ohjaa elintarviketeollisuusyritysten toimintaa strategiatasolla.

EU:ssa julkaistiin toukokuussa laaja Farm to fork -strategia, jolla pyritään nopeuttamaan siirtymistä kestävään ruokajärjestelmään. Tarkoituksenmukaisesti toteutettuna sillä on mahdollisuus vauhdittaa yrityksiä kehityksessä eteenpäin.

– Koronapandemia on aiheuttanut yrityksille kannattavuushaasteita, minkä vuoksi lähtötilanne uusille investoinneille on nyt huomattavasti haastavampi. Uusien vaatimusten kanssa on edettävä maltillisesti ja kautta linjan tehtävä huolellisesti elintarvikeyrityksiin kohdistuvia vaikutusarvioita, Pia Pohja linjaa.

Lue lisää:
Elintarviketeollisuuden talouskatsaus, kesäkuu 2020


Kuva: Mostphotos

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset