Artikkeli

Elintarviketeollisuuden investointeihin ennakoidaan taas kasvua

Construction worker on site

Julkaistu:

Construction worker on site

Elintarviketeollisuus investoi huippuvuosinaan noin 550 miljoonalla eurolla, ja esimerkiksi vuonna 2017 kiinteitä investointeja tehtiin 554 miljoonan arvosta. Viime vuonna investoinnit kuitenkin notkahtivat lähes 42 prosentilla ja niiden arvo putosi 320 miljoonaan euroon.

EK:n tuoreen Investointitiedustelun mukaan alkanut vuosi näyttää jälleen valoisammalta: Elintarviketeollisuuden investointien odotetaan kasvavan noin 440 miljoonaan euroon eli kasvua olisi viime vuodesta 37 prosenttia.

Jos aikeet toteutuvat, investointiaste nousisi elintarviketeollisuudessa tänä vuonna 18 prosenttiin eli teollisuuden keskimääräiselle tasolle. Viime vuonna investointiaste oli 12,8 prosenttia.

– Hienoa, että investointiaste on kipuamassa takaisin entiselle tasolleen. Se kertoo yritysten tulevaisuudenuskosta ja halusta parantaa kilpailukykyään, Elintarviketeollisuusliiton johtaja Heli Tammivuori arvioi.

– Jokainen investoitu euro elintarviketeollisuudessa tuottaa työtä myös monelle muulle toimialalle, Tammivuori muistuttaa.

Koneet ja laitteet kovassa käytössä

Kun elintarviketeollisuuden investointiaikeita tarkastellaan käyttötarkoituksen mukaan, reilusti yli puolet (61 prosenttia) suuntautuu kapasiteetin korvaamiseen.

Kapasiteetin lisäämiseen tähtää puolestaan kolmannes (34 prosenttia) investoinneista. Rationalisointi tai muu käyttötarkoitus on 5 prosentilla.

– Elintarvike- ja juomateollisuudessa tuotanto pyörii usein tauotta. Koneet ja laitteet ovat kovassa käytössä ja ne kuluvat paljon. Sen vuoksi kapasiteetin korvaamisinvestointeja tehdään keskimääräistä enemmän. Tuotannon rationalisoinnissa sen sijaan on jo saavutettu hyvä taso, mikä selittää rationalisointi-investointien vähäistä osuutta, Heli Tammivuori selvittää.

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset