Tiedote

Elintarvikealan terveiset kehysriiheen: Työpaikkojen ja yritysten pelastamisen viimeinen hetki on nyt

Julkaistu:

Elintarviketeollisuusliitto kannustaa maan hallitusta edistämään kehysriihessä työllisyyttä ja kohdentamaan EU-elvytysrahoja ruokaketjun taloutta ja elinvoimaa vahvistaviin toimiin. Niitä ovat muun muassa ruoka-alan vähähiilisyyteen, elintarvikeviennin kasvattamiseen sekä ruoka-alan digitalisaation lisäämiseen tähtäävät toimet.

– Ruokaketjukaan ei ole säästynyt koronapandemian aiheuttamilta iskuilta, joiden vaikutus alkaa nyt todentua. Vaikka kotimaisten elintarvikkeiden kulutus on kasvanut pandemian aikana, matkailu- ja ravintola-alan vakavat vaikeudet painavat koko ruokasektorin kasvua, Elintarviketeollisuusliiton johtaja Heli Tammivuori sanoo.

Tilastokeskuksen mukaan elintarviketeollisuuden kotimaan liikevaihto on laskenut 0,6 prosenttia ja vientiliikevaihto peräti 4,8 prosenttia viime vuoden helmikuuhun verrattuna. Erityisesti pienten ja keskisuurten elintarvikeyritysten vaikeudet ovat lisääntyneet. Maatalouden kannattavuuttakaan ei ole pystytty parantamaan korona-aikana heikon taloudellisen kehityksen vuoksi.

Elintarviketeollisuusliiton jäsenyrityksilleen tekemistä kyselyistä käy ilmi, että ravintolarajoitusten purkamisesta huolimatta lähikuukaudet nähdään etenkin foodservice-toiminnoissa vaikeina eikä hallituksen exit-suunnitelma tuo nopeaa helpotusta.

Yritykset peräävät hallitukselta tarkempia arvioita rajoitusten purkamisesta sekä lisää ennustettavuutta ja pitkäjänteisyyttä päätöksentekoon, jotta ruoka- ja juomayritysten tuotanto ja toimitusvarmuus voidaan pitää hyvällä tasolla.

– Hallituksen on huolehdittava, että pandemiasta toipuminen lähtee liikkeelle myös ruokasektorilla. Nyt on viimeinen hetki pelastaa yrityksiä konkursseilta, säilyttää työpaikat ja osaaminen sekä varmistaa, ettei suomalaisen elintarvikeketjun kansainvälistä kilpailukykyä heikennetä.

– Tukea pitää myöntää nopeasti yrityksille, joiden liikevaihdon koronakriisi on romahduttanut. Tähän mennessä tuen määrä on jäänyt aivan liian vähäiseksi ja erityisesti keskikokoiset yritykset, joilla olisi mahdollisuus kasvaa suuremmiksi ja työllistää lisää, on jätetty kärsijän asemaan, Heli Tammivuori muistuttaa.

Yrityksissä nähdään paljon vaivaa häiriöttömän elintarviketuotannon ja ruokahuollon varmistamiseksi, mutta yhteiskunnan tuki sille koetaan riittämättömäksi. Riski elintarviketuotannon häiriintymiselle kasvaa koko ajan, siksi myös rokotukset henkilöstölle pitää saada ripeästi käyntiin.

– Elintarviketeollisuuden ja koko ruoka-alan on saatava osansa kestävän kehityksen elpymisohjelman rahoista. Alan yrityksillä on tärkeä tehtävä ihmisten hyvinvoinnin ja kestävän kehityksen edistäjinä. Enemmän kuin koskaan maan hallitukselta tarvitaan nyt kykyä luoda positiivista uskoa kasvuun ja luottamusta tulevaisuuteen myös elintarviketeollisuudelle.


Kuva: Mostphotos

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset