Blogi

Elintarvikeala varmistaa suomalaisten ruokahuollon

Julkaistu:

Koko maailmassa eletään nyt poikkeuksellisia aikoja. Koronaviruksen ja sen aiheuttaman sairauden COVID-19:n vaikutukset ovat yllättäneet meidät kaikki.

Suurinta huolta on nyt aiheuttanut elintarviketeollisuuden tuotannon käynnissä pitäminen ja työntekijöiden mahdollisuus tehdä töitä. Elintarvikeala on nyt määritelty valtioneuvoston toimesta kriittiseksi alaksi. Tämä tarkoittaa, että erilaisin keinoin pyritään varmistamaan, että tällaisten alojen työntekijät pystyvät jatkamaan tärkeissä töissään.

Elintarvikealan yritykset ovat oivallisia esimerkkejä monenlaisiin poikkeaviin tilanteisiin varautumisesta. Mahdollisista riskeistä on tehty kartoitukset ja niitä varten on tehty tarkat toimintasuunnitelmat. Ruokia ja juomia valmistavat yritykset ovat nostaneet valmiuttaan ja tehneet suunnitelmat kukin oman toimintansa perusteella koronatilanteen vuoksi. Yritykset pyrkivät varmistamaan, että tuotteita on saatavissa eri jakelukanavissa kysynnän mukaisesti. Myös valmiutta huolehtia työntekijöiden ja tuotannon turvallisuudesta on nostettu.

Toistaiseksi myös kuljetukset ovat toimineet normaalisti. On selvää, että maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden logistiikkaketjuun toiminta on turvattava, jotta raaka-aineiden ja muiden panosten kuljetuksiin elintarviketeollisuudelle sekä valmiiden tuotteiden kuljetuksiin kaupalle ja muille asiakkaille ei tule häiriöitä. Ihmisten jäädessä kotiin päivittäistavarakaupan kuljetusketjuun kohdistuu nyt erittäin suuri kuorma.

Suomessa on paljon kotimaista raakaa-ainetta, jotka saadaan tarvittaessa nopeasti tuotantoketjuun ja näin kysyntäänkin kyetään vastaamaan nopeasti. Tuotannon mahdollisuuksien mukaan toimituksia kauppoihin on lisätty.

Ruuan ja juoman saatavuuden varmistamisessa korostuu ruokaketjun välinen hyvä yhteistyö. Kasvaneeseen kuluttajakysyntään pyritään vastaamaan yhteistyössä kaupan ja ammattikeittiöiden kanssa erilaisia ennusteita ja tilastoja hyödyntäen. Hamstraamiseen ei ole tarvetta! Ruokahuolto pelaa ja elintarvikeketju toimii tällä hetkellä hyvin.

Oleellista on, että kaikki elintarvikeketjun kaikkien toimijoiden kannalta välttämättömät toiminnat turvataan. Lisäksi tarvitaan kaikkien elintarvikeketjun ihmisten sitoutumista ja yhteishenkeä, että suomalaisten ruokahuolto voidaan turvata jatkossakin. Elämme todella poikkeuksellisia aikoja, mutta yhdessä tästäkin selvitään!

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset