Tiedote

Elintarvikeala vähensi ruokahävikkiä kolmessa vuodessa yli 10 miljoonaa kiloa yhteisellä sitoumuksella

Julkaistu:

Materiaalitehokkuuden sitoumukseen liittyneet elintarvikealan yritykset asettivat kolme vuotta sitten kunnianhimoisia tavoitteita ruokahävikin ja jätteiden vähentämiseksi, luonnonvarojen säästämiseksi ja kierrätyksen lisäämiseksi. Sitoumuksessa mukana olevat elintarvikealan yritykset onnistuivat vuosina 2019-2021 vähentämään ruokahävikkiään yli 10 miljoonaa kiloa.

Sitoumukseen liittyneet elintarviketeollisuuden, pakkaus- ja kaupan alan yritykset raportoivat tekemistään materiaalitehokkuustoimista ja niiden toteutuneista vaikutuksista vuosittain valtion kestävän kehityksen yhtiölle Motivalle.

– Sitoumus pakottaa yritykset verrattain tarkkaan ruokahävikin, jätemäärien ja eri toimien vaikutusten seurantaan ja raportointiin. Se kuitenkin tuottaa yrityksille itselleen rahanarvoista tietoa tehokkaimmista toimista esimerkiksi ruokahävikin vähentämiseksi tai materiaalihukan minimoimiseksi, vastuullisuuden ja kestävän kehityksen johtava asiantuntija Satumaija Levón Elintarviketeollisuusliitosta sanoo.

Sitoumus on myös yhteiskunnallisesti merkittävä.

– Suomi on sitoutunut puolittamaan ruokahävikin vuoteen 2030 mennessä ja elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumus on yksi keskeinen työkalu tämän tavoitteen saavuttamisessa, erityisasiantuntija Petri Koskela maa- ja metsätalousministeriöstä kertoo.

Toimenpidekohtainen raportointi tuo esille tehokkaimmat hävikkitoimet

– Toimenpidekohtainen materiaalitehokkuuden seuranta ja raportointi tuo esille, paljonko milläkin toimenpiteellä on pystytty vähentämään ruokahävikkiä tai saavuttamaan rahallista säästöä, johtaja Aki Finér Motivasta kertoo.

Raportointitiedon perusteella päivittäistavarakaupoissa valikoiman ja toimitusketjun hallinta sekä hukka- ja ilta-alet ovat osoittautuneet tehokkaiksi toimiksi ruokahävikin vähentämissä.

Elintarviketeollisuudessa tehokkaimmat toimet ovat liittyneet hävikin juurisyiden tunnistamiseen hävikin seurantaa kehittämällä. Näihin syihin puuttumalla ja prosesseja tehostamalla on pystytty vähentämään tuotannosta syntyvää hukkaa.

Hävikin vähennystoimet kannattavat myös taloudellisesti, sillä yksittäisillä toimilla elintarviketeollisuudessa on raportoitu saavutettavan jopa satojen tuhansien eurojen vuosisäästöjä.

Yrityksiä kannustetaan hävikkitalkoisiin korotetulla katselmustuella

Kolmevuotisen sitoumuskauden tulokset ovat olleet kannustavia ja siksi uusi, viisivuotinen sitoumuskausi käynnistettiin alkuvuodesta. Uutena toimijana elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumukseen tuli mukaan matkailu- ja ravintola-ala.

– Yritysten kannattaa kiirehtiä liittymään mukaan sitoumukseen, sillä tänä syksynä Business Finland tarjoaa sitoumukseen liittyneille yrityksille korotettua rahallista tukea materiaalikatselmuksen toteutukseen, Aki Finér vinkkaa.

Materiaalikatselmuksessa käydään läpi yrityksen materiaalivirrat ja tunnistetaan toimia, joilla nipistetään kaikenlainen hukka minimiin ja saavutetaan rahallista säästöä.
Materiaalitehokkuuden sitoumuksen tuloksia ja yritysten konkreettisia toimia ruokahävikin vähentämiseksi esitellään 14.9. klo 9.00–11.30 järjestettävässä Hävikkiratkaisut nyt ja tulevaisuudessa -webinaarissa, jonka järjestävät yhteistyössä Motiva, Kuluttajaliitto ja SOK.

Lisätietoja:
Johtaja Aki Finér, Motiva Oy, aki.finer@motiva.fi, Puh. 044 529 9605
Johtava asiantuntija Satumaija Levón, Elintarviketeollisuusliitto ry, satumaija.levon@etl.fi,
Puh. 040 752 8537
Johtaja Ilkka Nieminen, Päivittäistavarakauppa ry, ilkka.nieminen@pty.fi Puh. 050 042 2216

Striimilinkki Hävikkiratkaisut nyt ja tulevaisuudessa -webinaariin julkaistaan tapahtumasivulla.

Lisätietoa elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumuksesta täällä.

Materiaalitehokkuuden sitoumukset ovat elinkeinoelämän ja valtionhallinnon välinen vapaaehtoinen toimintamalli ja yksi keskeinen työkalu Suomen matkalla kiertotalousyhteiskunnaksi. Elintarvikeala solmi Suomen ensimmäisen materiaalitehokkuuden sitoumuksen vuosille 2019–2021 ja vuoden 2022 alussa solmittu uusi sitoumuskausi jatkuu vuoden 2026 loppuun saakka.
Hävikkiviikkoa vietetään kymmenettä kertaa 12-18.9.2022. Hävikkiviikko haastaa kuluttajia ja organisaatioita ruokahävikin vähentämiseen. Lisätietoa www.havikkiviikko.fi

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset