Tiedote

Alavireisyys painaa nyt elintarviketeollisuudenkin suhdanteita

Julkaistu:

Elintarvikeyritykset arvioivat suhdannetilannettaan nyt pessimistisemmin kuin loppukesällä. Elinkeinoelämän kyselyn mukaan suhdannearviot osoittavat näkymien heikentymistä tuleville kuukausille. Loivan alamäen uskotaan jatkuvan loppuvuoden ajan eli alavireisyys on alkanut painaa nyt myös elintarviketeollisuutta.

Enemmistö yrityksistä ennakoi tuotantonsa supistuvan jonkin verran.

Tilauksissa tilanne on tavanomaista heikompi ja etenkin vientitilauskirjat ovat ohentuneet elintarvikeyrityksissä koronakriisin myötä. Odotukset loppuvuodelle ovat vaisut ja henkilökunnan määrän ennakoidaan supistuvan.

Elintarviketeollisuudelle tärkeä mittari, kuluttajien luottamus, painui Tilastokeskuksen mukaan syyskuussa alemmaksi kuin elokuussa. Kuluttajien kuva Suomen talouskehityksestä on edelleen synkkä ja myös odotus oman talouden lähitulevaisuudesta vaisu.

– Kotimarkkinoiden ostovoima on elintärkeä elintarviketeollisuudelle. Nyt on tehtävä kaikki voitava, että ostovoima säilyy ja kuluttajien luottamus sekä omaan että maan talouteen palautuu, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Pia Pohja korostaa.

Elintarviketeollisuus on tottunut pärjäämään myös vaikeina aikoina. Pellervon taloustutkimus PTT arvioi tänään julkistamassaan ennusteessa tuotannon volyymin ja liikevaihdon kuitenkin notkahtavan jonkin verran kuluvana vuonna.

Koronakriisin vaikutukset alalla näkyvät voimakkaasti kysynnän rakenteen muuttumisena, kun kysyntä painottuu vähittäiskauppaan ja vähenee ruokapalveluissa. Food service -sektoria palvelleille elintarvikeyrityksille kysynnän rakenteelliset muutokset voivat aiheuttaa huomattavia muutoksia sekä kannattavuuteen että toimintamalliin.

– Koronavirustilanteesta huolimatta myös ravintolapalvelujen turvallisesta auki pitämisestä on huolehdittava. Ravintolat kerryttävät huomattavan osan koko elintarvikeketjun jalostusarvosta. Kysynnän heikentyminen ravintoloissa heijastuu koko elintarvikealan mahdollisuuksiin työllistää ja tuottaa lisäarvoa, Pia Pohja muistuttaa.

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset