Vastuullisuus

Elintarviketeollisuus toimii vastuullisesti

Suomalaisen ruokaketjun vastuullisuus jakautuu kuuteen eri ulottuvuuteen. Vastuullisuuden ulottuvuudet ovat:

  • Tuoteturvallisuus
  • Ravitsemus
  • Ympäristö
  • Eläinten hyvinvointi
  • Taloudellinen vastuu ja paikallisuus
  • Työntekijöiden hyvinvointi

Myös elintarviketeollisuuden vastuullisuutta voi tarkastella näistä näkökulmista, sillä ala on osa pellolta pöytään ulottuvaa elintarvikeketjua.

Hyvää, turvallista ja herkullista

Suomalaisella elintarvikkeella on tuttu valmistaja, joka kantaa vastuun tuoteturvallisuudesta ja jäljitettävyydestä. Valmistuksessa käytetään laadukkaita raaka-aineita. Suomessa kasvatetut viljat ja kasvikset ovat puhtaita sekä ravinnerikkaita ja tuotantoeläimet terveitä. Myös vesi ja ilma on meillä puhdasta.

Valmistuksen aikana laatua valvotaan erilaisilla laatujärjestelmillä ja yritysten itse tekemillä tarkistuksilla, eli omavalvonnalla. Ensiluokkaiset raaka-aineet ja ammattitaitoinen valmistus takaavat hyvän lopputuloksen. Suomessa ruokamyrkytykset ovat harvinaisia ja kotimaisissa elintarvikkeissa on hyvin harvoin niihin kuulumattomia jäämiä.

Työpaikkoja ja kotimaisia raaka-aineita

Elintarviketeollisuuden käyttämistä raaka-aineista 82 prosenttia tulee Suomesta. Myös tuontiraaka-aineiden laatu ja alkuperä varmistetaan. Käyttämällä kotimaisia raaka-aineita elintarviketeollisuus tukee myös alkutuotantoa. Voidaan sanoa, että kaikki Suomessa valmistettu ruoka on lähiruokaa, joka pitää pyörät pyörimässä kotimaassa.

Suomessa elintarviketeollisuus työllistää noin 38 000 osaajaa. Vastuuta kannetaan myös henkilöstön hyvinvoinnista, osaamisesta ja työskentelyolosuhteista.

Tuotantoeläinten hyvinvointi on alalle tärkeää

Tuotantoeläinten hyvinvointi on lähtökohta kaikkien eläinperäisten ruokien ja juomien tuotannolle ja avain vastuulliseen sekä myös kannattavaan toimintaan. Eläinten asiallisesta hoidosta ja hyvistä kasvuoloista huolehditaan yhteistyössä tuontantoeläintilojen kanssa. Yritysten eläinlääkärit vierailevat tiloilla, ja hyvinvointia seurataan erilaisten mittarien avulla. Lue tarkemmin aiheesta Usein kysyttyä-sivulta.

Ravitsevia tuotteita erilaiset tarpeet huomioiden

Elintarviketeollisuuden vastuullisuuteen liittyy myös kuluttajien hyvinvointi ja ravitsemus. Alan yritykset kehittävät ja tarjoavat tuotteita, jotka vastaavat monipuolisesti ihmisten erilaisiin tarpeisiin ja arvoihin. Lue lisää Hyvinvointi-sivuilta.

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto ry edustaa
Suomessa toimivia kaiken kokoisia ruokien ja juomien valmistajayrityksiä. Lue lisää