Elintarviketeollisuus

Suomalaisten ruokahetkissä arjessa ja juhlassa

Pienet ja suuret elintarviketehtaat valmistavat ruokia, juomia ja herkuttelutuotteita osaavin käsin puhtaista ja laadukkaista raaka-aineista. Valikoimaan on katettu arvostettuja brändejä, sesonkiherkkuja, perinneruokia ja trendikkäitä maku-uutuuksia sekä arkeen että juhlaan. Tarjolla on niin perusraaka-aineita kuin pitkälle jalostettuja valmisteita ja kaikkea siltä väliltä.

Elintarviketeollisuuden yrityksiä toimii Suomessa kaikissa maakunnissa. Moni ansaitsee elantonsa elintarviketeollisuuden palveluksessa. Tärkeänä osana kotimaista ruokaketjua elintarviketeollisuus myös turvaa maamme huoltovarmuutta.

Elintarviketeollisuuden tuotteet näkyvät jokaisen suomalaisen ruokapöydässä. Kuluttajat ostavat elintarvikkeita useimmiten ruokakaupasta. Vähittäiskauppojen lisäksi elintarviketeollisuus myy maistuvia tuotteitaan tukkuihin, ruokapalveluyrityksiin sekä toisille elintarvikeyrityksille.

Tiesitkö tämän elintarviketeollisuudesta?

  • Suomen suurin kulutustavaroiden valmistaja ja neljänneksi suurin teollisuudenala. Elintarviketeollisuuden liikevaihto oli 11,2 miljardia euroa vuonna 2018 (Tilastokeskuksen ennakkotieto).

  • Huomattava työllistäjä. Elintarviketeollisuuden yritykset työllistävät 38 000 henkilöä 1 776  toimipaikassa. Koko ruokaketju antaa Suomessa työtä 340 000 hengelle, kun välillinen työllisyysvaikutus lasketaan mukaan. Se on 13 prosenttia koko Suomen työllisistä.

  • Pienyritysvaltainen. Yrityksistä lähes 62 prosenttia työllistää alle viisi henkeä.

  • Nojaa kotimaisiin raaka-aineisiin. Suomessa valmistettujen elintarvikkeiden kotimaisuusaste on 82 prosenttia.

  • Aikoo tuplata viennin vuoteen 2023 mennessä. Vuonna 2018 ruokia ja juomia vietiin 1,6 miljardilla eurolla ja tuotiin 4,6 miljardilla eurolla.
Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto ry edustaa
Suomessa toimivia kaiken kokoisia ruokien ja juomien valmistajayrityksiä. Lue lisää