Artikkeli

Mikko Käkelä: Sytytetään toivon ja kasvun valot uuteen vuoteen

Julkaistu:

Vaiherikas vuosi 2025 lähestyy loppuaan. Kysyimme Elintarviketeollisuusliiton (ETL) toimitusjohtaja Mikko Käkelältä, millaisin näkymin ja tavoittein ETL suuntaa kohti uutta vuotta.

Yrityksissä sykkii kasvun into

– Jos jostakin olen iloinen – ja melkein yllättynytkin – niin jäsenyritystemme vahvasta tulevaisuudenuskosta! Syksyn aikana olen tavannut suuren joukon ruoka- ja juomateollisuuden eri aloja edustavien yritysten toimitusjohtajia ja henkilöstöä. Viesti on kaikkialla samansuuntainen: ei jarruttelua, ei paikallaan polkemista, vaan aitoa halua investoida, kehittää ja kasvaa.

Myös marraskuun lopulla julkaistu elintarviketeollisuuden talouskatsaus tukee tätä kuvaa. Olemme selkeä kasvuala, uusia työpaikkoja syntyy ja investoinnit jatkuvat. Todellakin voi sanoa, että nyt vallitsee hyvä pöhinä.

Kuluttajien luottamus irrottaa jarrun

Geopolitiikan myllerrys ja yleinen epävarmuus näkyvät suomalaisissakin ruokapöydissä. Kuluttajat ovat varovaisia. Jopa ne, joilla ei siihen taloudellista syytä olisi.

– Toivon, että saisimme viimein vapautettua kuluttamisen henkisen käsijarrun ja käännettyä katseen rohkeasti eteenpäin, Käkelä sanoo.

–  Tarttukoot elintarvikealan yritysten myönteisyys ja tulevaisuudenusko myös kuluttajiin! Luotetaan siihen, että selviämme ja käännymme kohti parempaa teoilla, ei pelolla. Yksi hyvä teko on valita ostoskoriin kotimaista ruokaa.

Mahdollistavaa, ei kuormittavaa sääntelyä

Yritysten rinnalla myös päättäjillä on iso vastuu kasvun edellytysten vahvistamisessa.

– Orastavaa kasvua ei pidä tukahduttaa epätarkoituksenmukaisella sääntelyllä, Käkelä painottaa.

Yritysten toimintaympäristön pitää kannustaa kasvuun, ei hukuttaa yritysten resursseja hallinnolliseen viidakkoon. Eräs pk-yrittäjä tiivisti tilanteen osuvasti: kymmenen vuotta sitten vastuullisuus- ja laaturaportointiin kului puolentoista henkilön työpanos, nyt samaan tarvitaan seitsemän.

– Käännetään tämä suunta, Käkelä kohdistaa sanansa päättäjille.

Nuoret tekevät tulevaisuuden

Vuonna 2026 ETL jatkaa tulevaisuustyötä tiiviissä yhteistyössä työmarkkinaosapuoltensa kanssa. Se tarkoittaa vuoropuhelua ja yhteisen tilannekuvan hakemista siitä, mikä alalla muuttuu ja mitä muutokset merkitsevät henkilöstölle ja yrityksille. Ja miten erilaisiin tilanteisiin voidaan varautua ennakolta.

Yksi erityinen painopiste on nuorissa: Miten varmistetaan, että elintarvikeala houkuttelee uusia osaajia? Miten elintarvikealalla tarjolla olevat moninaiset roolit ja uramahdollisuudet saataisiin viestitettyä nuorille siten, että ala vetäisi puoleensa opiskelijoita ja osaajia?

– Ala ikääntyy. Uusia osaajia ja uutta osaamista tarvitaan. Ensi vuonna ETL käynnistää alan osaamistarpeista selvityksen vaikuttamistyönsä tueksi. Vauhtia saa myös nuorille suunnattu vetovoimaviestintä.

– Nuoret tekevät tulevaisuuden – ja ruoka-alan osaajat myös maamme huoltovarmuuden, Käkelä muistuttaa.

Tiedon pitäisi liikkua nykyistä paremmin

–  Vanhaa sanontaa mukaillen tieto on edelleen valtaa, ja siksi haluamme parantaa tiedonkulkua läpi koko ruokaketjun, Käkelä sanoo.

Tavoitteena on lisätä tiedon symmetriaa ja hyödynnettävyyttä alkutuotannosta teollisuuteen, kauppaan ja kuluttajille ja takaisin toiseen suuntaan.

– Lähtötelineet ovat kunnossa, mutta työmaata tiedon ympärillä riittää. Nyt on aika selkeyttää ja tunnistaa, mikä on relevanttia tietoa markkinoiden toiminnan kehittämiseksi. Mitä tietoa on jo hyödynnettävissä, mitä puuttuu ja miten tieto saadaan liikkumaan sinne, missä sitä tarvitaan?

Joululahjatoive: kouluruoka ansaitsemaansa asemaan

Ennen joulua on tapana kysyä, mitä itse kukin toivoo joululahjaksi. Mikko Käkelä tietää heti!

– Jos saisin päättäjiltä yhden lahjatoiveen ilman budjettirajoitetta, panostaisin ehdottomasti kouluruokaan.

Kouluruoka on suomalaisen yhteiskunnan helmi ja investointi, jonka vaikutukset näkyvät sadoissa tuhansissa ihmisissä vuosikymmenten päähän.

– Haluaisin, että jokainen oppilas Suomen kaikissa kouluissa saisi syödäkseen joka päivä ravitsevaa, herkullista ja terveellistä suomalaista ruokaa. Näin tehdään sekä kasvatusteko, vahvistetaan ruokakulttuuria että varmistetaan oppimisen perusta.

* * * *

Lämmin kiitos kuluneesta vuodesta kaikille yhteistyökumppaneillemme, jäsenyrityksillemme ja koko ruokaketjun toimijoille. Vuosi on jälleen osoittanut, miten vahva, sitkeä ja ennen kaikkea kehittymiskykyinen suomalainen ruokajärjestelmä on. Yhdessä olemme vielä enemmän.

Toivotan kaikille maistuvaa joulua, levollisia hetkiä läheisten kanssa sekä valoisaa, rohkeaa ja uudistumisen täyteistä vuotta 2026!

Mikko Käkelä

 

Mikko Käkelä

Toimitusjohtaja

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset