Uutinen

Ruokasektorilla ratkaiseva rooli EU:n biotaloudessa, jatkotoimia tarvitaan 

Kuva: Mostphotos

Julkaistu:

Kuva: Mostphotos

Elintarviketeollisuusliitto (ETL) kiittää biotalouden mahdollisuuksien tunnistamista ja biotaloutta hyödyntävien keinojen laajaa selvittämistä EU:n uudessa biotalousstrategiassa. Jatkoaloitteisiin tarvitaan kuitenkin lisää konkretiaa, jotta strategian tavoitteet toteutuisivat.  

Euroopan komissio julkaisi EU:n biotalousstrategian marraskuun lopulla.

Ruokasektori on iso tekijä 

Elintarvikkeiden ja juomien jalostus on yksi suurimmista arvolisää luovista biotalouden tuotantosektoreista, mikä käy ilmi komission julkaisemasta dokumentista. Yhdessä alkutuotannon kanssa elintarvikkeiden jalostus luo yli puolet biotalouden arvosta. Biotalousstrategian toimien painopisteen kerrotaan kuitenkin suuntautuvan nyt muille biotalouden aloille.

Komissiolla on selkeät tavoitteet biotalouden vahvistamiseksi: luodaan Eurooppaan biopohjaisten materiaalien ja teknologioiden edelläkävijämarkkinat, varmistetaan biomassan kestävä hankinta ja hyödynnetään maailmanlaajuisia markkinoita paremmin.

Uusi strategia sisältää joukon toimia, joilla edistetään uusiutuvien biologisten resurssien hyödyntämistä vaihtoehtojen tarjoamiseksi kriittisille raaka-aineille. EU:n halutaan etenevän kohti kiertotaloutta ja vähähiilisempää taloutta sekä vähentävän riippuvuuttaan fossiilisten polttoaineiden tuonnista.

Kiertotalouden edistäminen ja omavaraisuuden vahvistaminen keskiössä

Myönteistä strategiassa on ruokasektorin kestävyyden, ravinteiden kierron edistämisen ja haitallisista riippuvuuksista irtaantumisen kannalta, että esimerkiksi biokaasun ja biometaanin tuotanto sekä niiden tuotannossa sivutuotteena syntyvien lannoitteiden potentiaali tunnistetaan selkeästi.

Komissio aikoo edistää investointeja biojalostamoihin ja biokaasulaitoksiin, mikä vahvistaa paikallista omavaraisuutta, edistää biomassan muuntamista ruoan ainesosiksi, rehuksi, biopolttoaineiksi, biokemikaaleiksi ja biomateriaaleiksi. Biokaasun tuotannolla pyritään vähentämään synteettisten lannoitteiden tarvetta. Myös biopohjaisten pakkausten kehittämistä ja käyttöä halutaan edistää.

ETL pitää erittäin myönteisenä, että biopohjaisten muovien potentiaali tunnistetaan vaihtoehtona perinteisille muoveille ja komissio lupaa huomioida ne osana pakkauksia ja pakkausjätettä koskevan asetuksen toimeenpanoa.

Bioteknologia vauhdittamaan ruokainnovaatioita

ETL iloitsee, että strategiassa panostetaan vahvasti innovointiin ja investointeihin. EU:n kilpailukyvyn ja innovoinnin vahvistamisen kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että EU:ssa pyritään nyt poistamaan esteitä bioteknologian hyödyntämiseltä.

Bioteknologiaa hyödynnetään ruuantuotannossa jo monin tavoin, ja elintarviketeollisuus odottaa toimia ruokainnovaatioiden vauhdittamiseksi.

Uusien ruokainnovaatioiden saattaminen markkinoille nopeammin ja tuotannon skaalaaminen Euroopassa edellyttävät ruokasektorille tärkeiden bioteknologisten lupaprosessien nopeuttamista, mahdollisuuksia tuotannon pilotointiin sekä rahoitusta. Muualla maailmassa bioteknologiaa hyödyntävät ruokainnovaatiot nähdään jo strategisesti tärkeinä, mutta EU on jäämässä kehityksestä jälkeen.

ETL seuraa biotalousstrategian toimeenpanoa ja vaikuttaa elintarviketeollisuuden näkökulmien huomioiduksi tulemiseen muun muassa tulevissa bioteknologiaa, pakkauksia ja kiertotaloutta koskevissa säädösesityksissä.

EU:n uusi biotalousstrategia

Lisätietoja

Ma­ri­ka Säy­ne­vir­ta

Johtava asiantuntija, EU-asiat

Marleena Tanhuanpää

Johtaja

Jukka Ihanus

Yhteiskuntasuhdejohtaja

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset