Tiedote

ETL ja SEL hyväksyivät sovintoehdotuksen – lakkoja ei tule

Julkaistu:

Sovintoehdotus ratkaisi neuvottelujen isoimmat kiistakysymykset ja tuo elintarvikealalle työrauhan.

Elintarviketeollisuusliitto (ETL) ja Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ovat hyväksyneet valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran sovintoehdotuksen elintarviketeollisuuden työntekijöiden työriitaan. Se merkitsee, että 15.4.2025 alkavaksi ilmoitettu leipomoiden lakko, alalle ilmoitetut muut lakot sekä ylityö- ja vuoronvaihtokielto peruuntuvat.

Työ ja osaaminen -edunvalvontakokonaisuutta Elintarviketeollisuusliitossa johtava Anne Somer on tyytyväinen, että sopuun päästiin vihdoin.

– Sovintoehdotuksen hyväksyminen rauhoittaa tilannetta ja luo alalle vakautta. Ehdotukseen sisältyvä yleisen linjan mukainen palkankorotustaso on monille elintarvikealan yrityksille kuitenkin korkea. Lisäksi työehtosopimusten sisältöjen merkittävämpi uudistaminen lykkäytyy jälleen kerran kauas tulevaisuuteen.

Osapuolten välisiin neuvotteluihin toi oman lisämausteensa se, että eduskunta kumosi leipomotyölain. Somerin mukaan sovintoehdotus sisältää tasapainoiset ja molempien osapuolten hyväksymät pelisäännöt sille, millä ehdoilla leipomoalalla vastaisuudessa työskennellään.

Myönteisenä Somer pitää myös sitä, että alalla kokeillaan uutta työssäoppimisen mallia ammatilliseen toisen asteen koulutukseen.

– Alan tulevaisuus riippuu osaavista tekijöistä. Uusi pilottimalli on tärkeä askel siinä, että saamme koulutettua ja houkuteltua elintarvikealalle uusia osaajia, jotka varmistavat, että Suomessa tehdään ensiluokkaisia elintarvikkeita tulevaisuudessakin.

Sovintoehdotus (pdf)

 

Lisätietoja

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset